Det blir stadig færre steder å gjemme skjulte formuer i utlandet. De siste årene har Norge inngått avtaler med nesten alle verdens skatteparadiser. Kun fire land mangler nå.

Angrende skattesyndere strømmer fortsatt frivillig til Skatteetaten med skjulte formuer i utlandet.

– Et amnesti, som innebærer frihet fra straff, har vært svært effektivt, sier leder av Skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen.

Siden høsten 2007 har totalt 658 personer meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer og inntekter. Til sammen har de fått økt sin skattbare formue med 17,3 milliarder kroner og sine inntekter med 587 millioner.

40 prosent av dem som søker amnesti, er kvinner.

– Ofte er det enker som oppdager kontoen i utlandet når mannen dør, sier Kristiansen.

Gjennomsnittsalderen på dem som melder seg er også høy, 64 år. Hele 83 prosent av sakene gjelder personer bosatt i Oslo, Asker og Bærum.

Nylig inngikk Norge avtale med Panama om utlevering av skatteopplysninger. Dermed mangler Norge avtaler med kun fire land på OECDs liste over skatteparadiser: Hong Kong, De Forente Arabiske Emirater, Jamaica og Botswana.

– Jeg har store forhåpninger til avtalen med Panama, et land som har vært hermetisk lukket for oss. Vi har sett overføringer dit via Kypros, sier Kristiansen. (©(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.