Lørdag samlet Frps landsstyre seg for å gjennomgå det dårlige lokalvalget og fordøye den svært kritiske rapporten om håndteringen av Birkedal-saken. Nye etiske regler blir vedtatt søndag. Kort fortalt skal alle «bør» erstattes med «skal», det gis heretter intet rom for skjønn i saker som gjelder seksuell trakassering og overtramp.

Med dette som et lite lystelig bakteppe, var delegatene svært motivert til å bli med på Jensens reise framover mot 2013, til suksess for partiet som ifølge henne er det eneste som tør utfordrer de inngrodde systemforsvarerne i regjeringen.

– Mange er skuffet etter valget, og det er mulig å skylde på mange forhold. Men til sjuende og sist er ansvaret vårt eget. Nå hever vi blikket fram mot 2013, der mulighetene er uanede. Frp er det moderne folkepartiet for vanlige mennesker, partiet som ikke lar seg plassere på noen høyre-venstre-akse, framholdt Jensen.

Moderne
På område etter område framstilte hun Frp som partiet som tør stille de vanskelige spørsmålene, og som har svarene. Det å profilere partiet som moderne og hevet over båstenkningen var den røde tråden i partilederens innledning på de to dager lange landsstyremøtet.

«Back to basic» er hovedparolen fram til 2013, definert som klar tale og tydelig budskap, slik at velgerne klarer å manøvrere i en informasjonsmettet og mangslungen hverdag.

– Klarer vi å formulere tydelige svar på velgernes utfordringer, vil vi vinne i 2013. Og vi trengs desto mer, fordi det i grunnleggende spørsmål ikke er særlig forskjell mellom Ap og Høyre, sa Jensen.

Regjeringsspørsmålet gikk hun ikke nærmere inn på, annet enn å understreke partiets intensjon om å få gjennomført mest mulig av politikken sin. Hun latterliggjorde medieoppslag om at Frp er villig til å sette kjernesaker til side for å komme med i en borgerlig regjering.

Må bli større
– Mye artig har vært skrevet. Selvsagt skal ikke vi legge våre politiske saker til side. Alle partier vil jo gjennomføre mest mulig av sin profilpolitikk, så også med oss. Dette handler om styrkeforholdet mellom partiene, derfor er det avgjørende viktig for oss å bli større enn vi var ved dette valget, framholdt Jensen.

Hun fant det også nødvendig å ta et oppgjør med oppfatningene om at Frp er fullt av personer som både er «dumme, usosiale og urettferdige».

– Vi har derimot de smarte løsningene, vi godtar ikke at alt må gjøres slik det alltid har vært gjort. Vi godtar ikke at en krone er en krone, uavhengig av om den går til forbruk eller investering. Og vi godtar ikke myten om at det bare er Ap som kan styre landet når det er uro i verden, sa partilederen.

Hun presiserte at Frp ikke er imot skatter og avgifter, men at de må ned på et lavere nivå. Jensen mener at regelen for bruk av oljepenger er tilfeldig satt, men at den har fått nærmest hellig status av de rødgrønne og de borgerlige partiene.

– Det må være mulig å bruke noen flere milliarder til samferdsel uten at norsk økonomi går over styr. Vi har et enormt vedlikeholdsetterslep som vi ikke kan reparere og klatte oss ut av, men som vi kan investere oss ut av. Frp vil utfordre systemtenkningen. Det er ikke uansvarlig, snarere veldig moderne, sa Jensen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.