Regent Street i sentrale London er en av verdens mest kjente handlegater, og en av dronningens mest verdifulle eiendommer. Nå forhandler det norske oljefondet, eller Statens Pensjonsfondet Utland, som det formelt heter, om å kjøpe en andel av eierskapet, skriver den britiske avisen Daily Telegraph.

Tidligere i år fikk Norges Bank Invesment Management (NBIM) tillatelse av Finansdepartementet til å gjøre investeringer i eiendom, men så langt skal de ikke ha kjøpt noen eiendommer i Storbritannia.

Trenger penger
The Crown Estate, som forvalter eiendommene som eies av den britiske regenten, har lenge forsøkt å skaffe penger gjennom å endre eierskapet for Regent Street. De opprinnelige planene om å fisjonere ut gaten til et eget selskap, strandet da styret i The Crown Estate vendte tommelen ned.

I februar sa sjefen for forvaltningsselskapet, Roger Bright, at en potensiell partner måtte dele The Crown Estates verdier og mål, i tillegg til å ha en langsiktig horisont.

Statlige fond
I følge avisen skal en håndfull andre potensielle partnere, i tillegg til Oljefondet, være interessert i Regent Street. Flesteparten av disse skal være andre statlige fond.

Eiendommene dronning Elizabeth eier i Regent Street skal være verdt rundt 15 milliarder kroner, og det er snakk om at en partner vil få en andel på 25 prosent. Det anslås at investeringen vil være på rundt 400 millioner pund, eller knappe 4 milliarder kroner.

Salgsprosessen skal i følge avisen være i en tidlig fase, og det er ikke ventet at styret i The Crown Estate vil fatte noen beslutning før til høsten.

Har kassen full
NBIM har ansatt tidligere Merrill Lynch-direktør Paul Golding for å lede jakten på aktuelle eiendommer i London. Det er ikke kjent hvor mye penger Oljefondet vil investere i Storbritannia, men i følge forskriften som NBIM må forholde seg til kan 5 prosent av fondets totale verdi være investert i eiendom. I dag betyr det rundt 135 milliarder kroner.

Regent Street regnes som et trofé blant eiendomsinvestorer, og betegnenede nok er gaten i det grønne settet, de nest dyreste gatene, i den engelske utgaven av monopol - sammen med Oxford Street og Bond Street. Gaten huser blant annet Europas første, og en av verdens største, Apple Store og BBCs hovedkontor.

Vil utvikle
En av årsakene til at The Crown Estate ønsker å selge en andel av Regents Street er at selskapet trenger penger til utvikling og nyinvesteringer. Selskapet har ikke lov til å ta opp gjeld, og det må derfor finne andre måter å skaffe seg likvide midler.

Selskapet har planer om å bruke rundt 700 millioner pund på å utvikle områdene rundt Regents Street og St. James'.

Hverken The Crown Estate eller NBIM ville kommentere opplysningene om det mulige salget overfor The Daily Telegraph.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.