Investor Øystein Stray Spetalen sparer ikke på kruttet i et intervju med NA24 tirsdag.

Han refser Jens Soltenberg, og mener statsministeren har sviktet den norske arbeidende middelklassen de siste åtte årene han har styrt landet.

Spetalen mener dagens skattesystem straffer de som skaper noe, og at vi har et system som har resultert i urimelig mye kapital investert i eiendom.

For å rette opp dette ønsker Spetalen ifølge NA24 et system der alle realaktiva må vurderes til forsikringstakst, øke bunnfradraget for formuesskatten til 10 eller 20 millioner kroner samtidig som prosentsatsen for skatt på formue reduseres fra 1,1 til 0,3.

- Men det gjør han ikke
Da ville man ifølge superinvestoren fått inn mer i formuesskatt enn dagens system.

Men Spetalen sier til nettavisen at han skal fortelle hvorfor det ikke er sånn.

– Jens Stoltenberg har et hus verdt rundt 15 millioner kroner, en hytte til en 10 millioner kroner og en lukrativ statspensjon til en verdi av 15 millioner kroner. Han har en skjult formue på opp mot 45 millioner kroner. Hadde skattesystemet vært rettferdig, skulle han betalt 400.000 til 500.000 kroner i formuesskatt, men det gjør han ikke. Det vil bety at 80 til 90 prosent av hans statsministerlønn vil gå i formuesskatt. Soltenberg har en formue på 45 millioner plasssert i ”død” kapital som ikke beskattes. Personen som får verdsatt sin bedrift til 45 millioner og som kanskje sysselsetter 100 personer må tjene 1 million bare for å betale formueskatten . Det er det store paradokset, sier Spetalen til NA24.

Les også: Spetalen: - Norge er og blir Europas største trygdekontor



<b>Spetalen slakter corporate governance</b>

<b>Spetalen kritiserer oljefondet for å ta for stor risiko</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.