Færre enn hver fjerde nordmann vil inn i EU. Over 60 prosent sier nei i en ny meningsmåling. Det er nei-flertall i alle partier.

Bare 24,7 prosent av befolkningen ønsker norsk EU-medlemskap, og hele 60,7 prosent er motstandere, viser desemberundersøkelsen Sentio har utført for Nationen og Klassekampen. Til sammenligning sa 38,8 prosent ja og 49,2 prosent nei for ett år siden.

– Tallene reflekterer effekten av finanskrisen. Nordmenn ser at vi har det bra i Norge, mens de sliter i Europa, sier politisk rådgiver Christian Pollock Fjellstad i Europabevegelsen til Nationen.

For øyeblikket har ingen partier flertall av EU-tilhengere blant sine velgere. Høyre-velgerne har tradisjonelt vært mest begeistret, men heller ikke i denne gruppa er det nå flertall for medlemskap. Mens hele 12 prosent er i tvil, sier 47 prosent ja og 41 prosent nei. Selv Nei til EU er litt overrasket.

– Det er påfallende hvor lavt ja-siden nå ligger. Andel EU-tilhengere later til å ha stabilisert seg på et historisk lavt nivå, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU.

I tillegg til den økonomiske nedgangen, tror han nei-siden kan takke postdirektivet og datalagringsdirektivet for å ha sådd ytterligere EU-motvilje i folket.

– Med disse tallene skal det godt gjøres å reise noen EU-debatt i Norge. Ingen partier vil våge å bevege seg ut i dette minefeltet nå, sier Olaussen.

Olaussen og Nei til EU vil nå fokusere for fullt mot målet om at Norge skal si opp EØS-avtalen.

– En kritisk debatt om EØS-avtalen tror vi folk er klare for, sier Olaussen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.