– Vi har fått flere dårlige nyheter fra Europa i det siste. Sist fredag nedjusterte de en forventet vekst på 1,8 prosent for i år, til minus 0,6 prosent. Norske bedrifter som er avhengig av å selge sine varer til europeiske land, vil merke dette, sier Stoltenberg til NTB.

Han kom med advarslene da han møtte representantskapet i LOs nest største forbund, Fellesforbundet, onsdag.

– Det er illevarslende at de nedjusterer fra vekst til nedgang, og at vi står overfor nedgang for andre året på rad. Disse landene er de som kjøper norsk papir, norsk fisk og norsk metall, sa Stoltenberg til forsamlingen.

Forsterket og forlenget
Statsministeren viser til at nær halvparten av det som produseres i Norge blir eksportert, og at 80 prosent av det vi selger til utlandet kjøpes av EU-land.

– Norge er en liten og åpen økonomi. Når det går dårlig i Europa, så kjøper de mindre norske varer og tjenester. Så enkelt er det, sier Stoltenberg.

Krisen er både forsterket og forlenget, understreker han:

– Det som er ekstra skummelt er det at de nedjusterer veksten, oppjusterer arbeidsledigheten og skyver krisen lenger fram i tid, sier han til NTB.

Svaret er ikke å gi statlig støtte til bedrifter som ikke er lønnsomme, men å sørge for midler til omstilling og nye lønnsomme foretak, mener Ap-lederen.

Har et prosjekt
Ambisjonen i valgåret 2013 er intet mindre enn å gjøre «verdens beste land enda bedre».

– Jeg får av og til spørsmål om hva som er den rødgrønne regjeringens prosjekt, om hva som skal engasjere velgerne. Men altså, hadde du spurt Marit Bjørgen om hva som er hennes mål etter nok en VM-medalje, og hun svarer at det er å vinne gull også neste gang, da er jo ikke det noen liten ambisjon. Så når jeg sier at vi skal beholde Norge som en øy med lav ledighet på et opprørt hav, og noen likevel etterlyser visjoner, da sier jeg at det er i hvert fall ikke visjonene det er noe galt med, sa Stoltenberg til applaus.

I tillegg skal det satses ytterligere på skole, helsevesen, eldreomsorg og samferdsel.

– Men da kan jeg ikke samtidig bruke 12 milliarder kroner i skattelettelser til de som er aller rikest fra før, la han til med et klart spark til Høyre.

Støtte til seier
Fellesforbundet la onsdag opp til å bevilge 1,6 millioner kroner til Arbeiderpartiets valgkamp og 2 millioner kroner til de rødgrønne partiene totalt.

Med pengene i lomma fastslo Ap-lederen at en rødgrønn tredje seier er mulig å oppnå.

– Noen vil sikkert si «har han ikke lest meningsmålinger». Og slik det ser ut nå, er det ikke bra nok. Men faktum er at opp mot halvparten av velgerne bestemmer seg kort tid før valget. Det betyr at det er fullt mulig å vinne i september selv om man har dårlige målinger tidlig på året, sa Stoltenberg.

Litt senere – da han også nevnte kamp mot sosial dumping som et av regjeringens prosjekter – kom det noe som kunne minne om en forsnakkelse over statsministerens lepper.

– La meg si det sånn. Dere kommer til å savne meg hver dag, sa Stoltenberg før han hentet seg inn med et «nå har dere en regjering som jobber for dere og ikke mot dere». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.