Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er usikker på om eurosamarbeidet vil overleve, men mister ikke nattesøvnen. Samtidig advarer han mot å tro at oljen er en garanti mot krise i Norge.

– Jeg sover godt om natten, fordi vi har tatt vare på mulighetene vi har hatt. Vi har vist ansvarlig pengebruk i gode tider og satt av penger til vanskelige tider. Det er det som er problemet for mange land i Europa nå. De har brukt for mye penger og har nå ikke penger til å sette inn når problemene dukker opp, sier Jens Stoltenberg i et intervju med VG.

Han ønsker ikke å svartmale situasjonen, men innrømmer at det som skjer nå er bekymringsfullt.

– Jeg er bekymret for at eurolandene ikke lykkes. Da risikerer vi at millioner av mennesker vil miste jobbene og folk risikerer å tape sparepengene sine. Det vil gi oss en uoversiktlig situasjon. Derfor prøver også eurolandene å unngå at euroen ryker. Men vi kan ikke være sikre på at de lykkes, sier statsministeren.

Stoltenberg forsikrer at regjeringen er klar til å sette inn tiltak og unngå at Norge rammes.

– Vi kan handle raskt. Vi har beredskap og følger med. Men vi er ikke i en situasjon der jeg vil varsle hvilke tiltak nå, sier han.

- Må ikke få for sterk lønnsvekst
Samtidig advarer Stoltenberg folk mot å tro at norsk olje er en garanti mot krise.

– På 90-tallet opplevde Norge bankkrise, gjeldskrise og høy arbeidsledighet. Og vi hadde oljeinntekter. Det er naivt å tro at oljeinntektene alltid vil redde oss, sier Stoltenberg til VG.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot for sterk lønnsvekst, melder NRK. Han frykter at eksportindustrien vil bli hardt rammet.

Statsministeren har kontaktet NHO for å vurdere de negative effektene av den europeiske gjeldskrisen for norsk næringsliv.

– Bedrifter som selger varer til utlandet, for eksempel treforedlingsindustrien, merker det allerede. Hvis vi får et nytt tilbakeslag, kan det også ramme bankene. Da vil det bli vanskeligere å få lån, sier Stoltenberg.

Han mener det er viktig ikke å gjøre feil i gode tider.

– Vi skal glede oss over lønnsøkninger, men vi må ikke få altfor sterk lønnsvekst. Selv om vi har oljepenger, kan Norge bli rammet av tilbakegang, advarer statsministeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.