Han lover at de arbeidsledige skal få den hjelpen de har krav på, men holder tett om aktuelle tiltak.

- Det er uakseptabelt at arbeidsledige ikke får dagpenger. De aller fleste får svar på sine søknader innen fristen, men ikke alle, sier Stoltenberg til NTB.

Regjeringen har allerede styrket velferdsetaten med midler til 320 nye stillinger, men Stoltenberg varsler at nye tiltak vil bli presentert i en egen stortingsmelding i mars.

- Vi vil legge fram en egen sak om situasjonen i Nav, fordi det er slik vi raskest kan få på plass gode tiltak, sier han.

Ifølge Stoltenberg er finanskrisen å klandre for problemene i Nav. Han er ikke beredt til å svinge svøpen over hele den veldige reformen innen trygdesektoren.

- Årsaken til problemene er at etterspørselen etter Navs tjenester er blitt enorm, men reformen er det bred enighet om, sier han.

- For sent
Opposisjonen på Stortinget reagerer positivt på at regjeringen nå vil engasjere seg for å bedre situasjonen i Nav, men flere mener innsatsen burde ha kommet tidligere. De fire partiene krevde tidligere i uka en redegjørelse fra arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap), et krav som står fortsatt ved lag.

- Situasjonen i Nav er en skandale. I vår digitale verden burde dagpenger bare være et tastetrykk unna. Det er helt uakseptabelt at statsråden venter helt til mars med å svare Stortinget, sier Høyres finanspolitiske talsperson Jan Tore Sanner.

- Han velger å utsette redegjørelsen fordi han ikke har kontroll over situasjonen. Dette er historien om en lenge varslet krise, supplerer Høyre-leder Erna Solberg.

Arbeidsministeren avviser at situasjonen er ute av kontroll, og viser til forholdene ved Nav-kontorene i Hordaland allerede er på bedringens vei.

- Jeg mener det er mest respektfullt overfor Stortinget å svare skikkelig med en stortingsmelding. Det er mye feilinformasjon ute og går, sier Andersen.

Lover bedring
Det er i første rekke Hordaland, Oslo, Østfold og Akershus at problemene har tårnet seg opp. Enkelte steder er behandlingstiden for dagpenger inntil tre måneder.

- Fullstendig uakseptabelt. De ledige rammes dobbelt ved at de først mister jobben og så må vente altfor lenge på ytelsen som skal bøte på situasjonen, sier arbeidsminister Dag Terje Andersen. Han lover bedring.

- Nav har satt inn egne kriseteam for å avlaste situasjonen. Nye tiltak vil komme, sier han.

15.000 nye mennesker kom inn i køen av arbeidsledige i januar. Den lange saksbehandlingstiden har ført til at mange ledige har måttet gå den tunge veien og be om sosialhjelp mens de venter på dagpenger.

- Dette er en helt uholdbar situasjon. Jeg er bekymret for utviklingen på noen områder, sa arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB tidligere denne uken.

Han lovet forbedring i saksbehandlingstiden allerede i løpet av få uker. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.