- I tråd med det regjeringens medlemmer er blitt enige om har jeg i dag overlevert Utenriksdepartementet de teppene jeg hadde i privat eie, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg endret i dag bestemmelsen om gaver i Reglement om arbeidsvilkår for departementenes politiske ledelse, som er omtalt i Håndbok for politisk ledelse.

- Jeg støtter denne beslutningen fordi den rydder til side den tvil som har fremkommet omkring gaver de siste dagene, sier Støre.

Les: Stoltenberg strammer inn

Hadde godt grunnlag for takst-anslag
Støre legger også til en kommentar til de spørsmål som har blitt reist om de gavene han valgte å beholde i tråd med det forrige regelverke:

- Skatt Øst har overfor meg i dag gitt uttrykk for at likningsmyndighetene gjennom godtakelsen av mine selvangivelser for 2006 og 2009, har akseptert den taksering jeg har lagt til grunn for teppenes verdi. For å rydde enhver tvil til side, har jeg i dag fått samtlige tepper taksert, og taksten viser at jeg hadde et godt grunnlag for det anslaget jeg gjorde - taksten viste seg endog å være noe lavere, sier Støre i en pressemelding fredag kveld.

Skal skjerpe inn rutinen
I pressemeldingen fra Utenriksdepartementet opplyses det også at når det gjelder tollbehandling av offentlighetsgaver (gaver mottatt blant annet ved offisielle besøk i Norge og i utlandet), slår Håndbok for politisk ledelse fast at det for slike gaver er et normalt toll- og avgiftsfritak. Fritak gis av tollmyndighetene ved innførselen. Denne rutinen for tollbehandling har ikke vært godt nok fulgt opp i UD, og departementet vil derfor nå innskjerpe denne rutinen og sørge for korrekt tollbehandling i framtiden.

Les også: Fikk armbånd fra Røkke




- Statsminister Jens Stoltenberg (Ap): Tepper fra de indiske og aserbajdsjanske statsministre.

- Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap): Tepper fra Afghanistans president.

- Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV): Mottatt trykk av Per Kleiva i forbindelse med Kommunikasjonsprisen 2002.

- Justisminister Knut Storberget (Ap): To tepper fra justisministeren i Aserbajdsjan.

- Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp): Klær fra Down Town kjøpesenter i Porsgrunn i forbindelse med valget 1993.

- Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap): Gaver mottatt som forsvarsminister og som er registrert i Forsvarsdepartementet.

- Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV): Bokgave i 5 bind fra kunstneren Candido Portinaris sønn. Trykk av kunstnerens komplette verk. Mottatt under besøk i Rio april 2008.



(©NTB)