For første gang siden 2005 er det ikke lenger politisk enighet om reglene for norsk våpeneksport, melder Finansavisen.

Forrige uke behandlet Stortingets utenriks- og forsvarskomité den årlige stortingsmeldingen om eksport av norsk forsvarsmateriell.

Nå har SV, Venstre og Senterpartiet gått sammen for å be regjeringen stramme inn eksporten av våpenkomponenter slik ar «norske komponenter ikke inngår i produkter som videreselges til sluttbrukere som ville vært uakseptable som mottakere av militært materiale eksportert fra Norge», melder Finansavisen.

Hos forsvarsindustrien lyser de røde lampene.

– Dersom det skapes usikkerhet om at norsk industri kan oppfylle langsiktige forpliktelser som underleverandør i store internasjonale samarbeidsprosjekter, vil norsk industri bli utelukket fra å delta, sier administrerende direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening til avisa.

Arbeiderpartiets Marit Nybakk mener derimot situasjonen er lite dramatisk.

– Det er liten uenighet, og vi kunne antakelig ha klart å oppnå tverrpolitisk enighet om vi hadde brukt mer tid på formuleringene. Alle partiene er enige om at reglene for norsk våpeneksport skal være strenge, sier hun.

Eksporten av norsk forsvarsmateriell fra Norge har tilsvart om lag 4-5 milliarder kroner per år de siste årene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.