På vei ut av krisemøtet mellom Terra og de fire Nordlandskommunene forteller administrerende direktør Sven Erik Nordang i Terra Securities at de har stilt garantier på 70 millioner kroner i 14 dager. Slik skal kommunene få tid til å bestemme seg for hva som skal skje videre. Pengene skulle vært betalt inn denne uken.

- Vi har hatt et godt og langt møte med kommunene. Vi har presentert ulike alternativer til løsning, og hatt en diskusjon om ulike alternativer man ønsker å gå for. Kommunene har en beslutningsprosess som er ganske lang, og Terra har derfor sagt seg villig til å stille opp med den sikkerheten som trengs for at kommunene skal få ro til å behandle dette på en skikkelig måte i sine besluttende organer, sier Nordang.

Garantien har blitt stilt med forbehold om at styret i Terra Securities godkjenner den på et styremøte nå i kveld.

Innrømmer ikke feil
Terra har lagt frem flere ulike alternativer til løsning. Nordang hadde håpet å få på plass en løsning allerede i dag, men kommunene valgte i stedet å ta imot tilbudet om betenkningstid.

- Vi har respekt for at beslutningsprosesser tar litt tid, og vi gir dem den fleksibiliteten. Som et stort norsk meglerhus har vi muligheten til å gjøre det, slik at de får behandlet dette på en skikkelig måte, sier Nordang.

Terra-sjefen vil likevel ikke være med på at meglerhuset innrømmer å ha gjort noe feil.

- Vi innrømmer ikke at vi har gjort noen feil, men har respekt for at politiske prosesser tar lengre tid enn for øvrige kunder. Vi ønsker å gi dem handlingsrom, og det er det som gjør at vi stiller opp, sier Nordang.

De fire Nordlands-ordførerene mener garantien gir kommunene et pusterom til å belyse økonomiske og juridiske sidene ved saken.

Det er lagt frem tre hovedalternativer for kommunene Hemnes, Rana, Hattfjelldal og Narvik. Hva disse alternativene inneholder er ennå ikke kjent.

Føler seg fortsatt lurt
På en pressekonferanse i Oslo i kveld ville ikke de fire ordførerne kommentere hvilke løsningsalternativer de nå kan velge mellom.

På spørsmål om kommunene fortsatt føler seg lurt av Terra, svarte Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik kontant "ja".

- Vi mener det fordi vi ikke har fått tilstrekkelig informasjon. Nå skal vi bruke disse fjorten dagene på å finne ut hva dette går ut på slik at vi kan ta et valg i forhold til en løsning. Vi har fått presentert noen i dag, men vi vil også se på andre løsninger, sier Juvik.

Kommunene har hentet inn finansielle rådgivere og kommer til å hente inn flere denne uken. Hvilke rådgivere som er engasjert ville ikke kommunene si noe om nå i kveld.

Kommunene har i dag fått forsikringer om at risikoen for tap er maksimalt 900 millioner kroner.

- Den er det ikke i dag, men dersom vi fortsetter å betale inn så kan den maksimum bli det, sier Juvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.