Stortingsrepresentant Kjersti Toppe i Senterpartiet mener konflikten mellom partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har lammet partiet.

Snart tre år med splid og turbulens i Senterpartiet toppet seg med VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moens uautoriserte biografi om Borten Moe – «Portrett av en playboy» som ble gitt ut onsdag.

Borten Moe selv forsøkte allerede fra tidlig på morgenen samme dag å avfeie alle spekulasjoner om det dårlige forholdet til Navarsete og konstaterte at det var «godt og avklart».

– Jeg kjenner meg ikke igjen i de beskrivelsene, sa Borten Moe til NTB.

– Lammet partiet
Stortingsrepresentant Kjersti Toppe tar imidlertid bladet fra munnen og sier til Bergens Tidende at det dårlige forholdet mellom Borten Moe og Navarsete har lammet partiet.

– Dette har vært veldig lammende for partiet. Alt fokus i mediene har vært på personer, istedenfor politikken. Dette er det jeg får høre fra velgere og tillitsvalgte. «Vi er lei denne kranglingen», sier de til meg. Resultatet av dette er at vi ikke har fått drevet ordentlig politikkutvikling, sier Toppe.

Hun sier konflikten har vært ekstra belastende for Navarsete, som hun mener ikke har fått arbeidsro.

– Liv Signe har hatt det veldig tøft. Det å være partileder og statsråd tilsier at man har en hektisk arbeidsdag. Alt som forstyrrer, virker inn negativt. Partilederen må ha folk rundt seg som hun kan stole på og som drar i samme retning, sier Toppe.

– Nestlederen har ikke spilt lederen sin god, men heller kjørt egne løp. Dette blir ekstra sårbart for et lite parti, sier hun og legger til at Borten Moes tidlige konklusjon om økt oljeboring har vært uheldig for partiet.

– Sladder og trusler
I boka «Portrett av en pløyboy» omtales forholdet mellom Navarsete og Borten Moe som helt uten tillit og preget av mistenksomhet og trusler. Skarsbø Moen mener konflikten overgår striden i Arbeiderpartiet på 1990-tallet mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.

– Jeg vil si at Sp-konflikten er verre og mer anstrengt. Den er fylt av sladder og nærmest trusler, sier Skarsbø Moen.

Navarsete sa til NTB onsdag at påstandene ikke er sanne.

– Det er ganske sterkt å oppleve at noen framstiller et forhold mellom to mennesker som hatefullt og preget av trusler. Det er krenkende at noen utenfor, som ikke kjenner oss eller ser oss på nært hold, går i det ene TV-programmet etter det andre og sier vi har et hatefullt forhold. Det er ikke sant, presiserte Navarsete.

Godt og avklart
Både Navarsete og Borten Moe beskriver samarbeidet i partiledelsen som godt.

– På generell basis er det rett å si at mitt forhold til Liv Signe er både godt og avklart, og jeg mener vi utfyller hverandre som lederteam sammen med Trygve Magnus Slagsvold Vedum. Både leder og jeg er i stand til å lede partiet på en god måte, sa Borten Moe.

Les også: Kritiserer nachspiel-beskrivelse av Borten Moe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.