Oslo-politiet forsvarer mer bruk av avlytting med at hvitsnippforbryterne blir farligere, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er ikke mors beste barn. Mange av dem er tungt kriminelle. Det er aktører som driver med trusler og vold, sier Gro Smogeli, seksjonssjef for finans og miljø ved Oslo politikammer til DN.

Tøffere tone
Noe av forkl#229en på den tøffe tonen er at hvitsnippmiljøet på Aker Brygge har blitt mer internasjonalt orientert, forteller Smogeli.

- Det er en tendens. Vi ser at det kriminelle miljøet på hvitsnippsiden blir tøffere. Aktørene er ikke like enkle og likeartede som de var for ti år siden. Vi ser at våre aktører i alle type saker oftere er organiserte, sier hun til avisen.

Bygger nettverk med torpedoer
Oslo-politiet opplever at hvitsnippforbryterne i større grad bygger nettverk med torpedoer og tidligere ransdømte.

- Vi ser det blant annet i saker om fiktiv fakturering og hvitvasking. Der er det en del utenlandske aktører, og de driver med forskjellig kriminalitet. Det er personer som har nettverk inn mot tidligere ransdømte. De kriminelle fornyer seg i forhold til truselbildet og hvor det er lett å få penger, sier Smogeli.

«Reell nytteverdi» Smogeli understreker at avlytting kun benyttes når det er skjellig grunn til mistanke.

- Ifølge Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll har politiet bare en nytteverdi i halvparten av sakene det benyttes avlytting. Hva tenker du om behovet for avlytting i så måte?

- Der vi har brukt avlytting har vi hatt en reell nytte av det, svarer Smogeli overfor DN.

Les også: Mye mer kokain i kloakken i Oslo vest enn øst


<b>Jakter hvitsnipper på Oslo Vest</b>

<b>Skal ta hvitsnippene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.