Snart halvannet år har gått siden de åtte kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik fikk medias søkelys på seg.

Bremangers kommunerevisor Terje Førde var en hårsbred fra døden etter å ha gransket kommunens investeringer gjennom Terra Securities, skriver Dagens Næringsliv.

Et blødende magesår hadde halvert blodmengden hans da han med helikopter ble fraktet til Førde sentralsykehus. Ifølge sykehuset ville det vært for sent om han hadde blitt kjørt i ambulanse.

Likevel hadde han bare én tanke i hodet da han ble lagt inn: Terra.

Umulig å oppdage
Førdes gransking viste at kommunen hadde gjennomført handler for 1,8 milliarder kroner uten at et eneste politisk vedtak, og uten at det var spor i regnskapene. All korrespondansen hadde foregått på e-post - 200 e-poster som senere ble slettet.

Førde sier kommunerevisjonen ikke kunne oppdaget det tidligere ettersom investeringene ikke var dokumentert i regnskapene.

- Det er ufattelig at det er mulig. Med det er ikke vår skyld, sier han til DN.

Bremangers ordfører Kåre Olav Svarstad slet med søvnløse netter, konstant vondt i magen og stort vekttap. Hadde det ikke vært for bedriftslegen mener han det kunne gått veldig galt.

Legen ga klar beskjed om at Svarstad måtte ta påskeferie.

Bebreidet seg selv
For den daværende økonomisjefen i Kvinesdal Knut Veggeland startet marerittet 22. november 2007, da han leste i VG at Terra hadde fjernet all informasjon om risiko i de norske informasjonsskrivene. De færreste hadde lest den engelske versjonen fordi de trodde den var likelydende som den norske.

Veggeland bebreidet seg selv, og måtte gå til psykolog og ta sovetabletter for å få tilbake nattesøvnen.

- Tenkte du noen ganger at nå orker jeg ikke mer?

- Ja, det var ikke til å unngå. Det var derfor jeg fikk profesjonell bistand. Jeg hadde sett for meg noen fjelltopper som jeg ønsket å kaste med utfor. Jeg hadde sånne tanker. Men heldigvis er det langt fra å tenke det til å gjøre det, sier Veggeland.

Trusselbrev
I den lille bygden Hattfjelldal er det potensielle tapet etter Terra-investeringen nesten like store som et kommunebudsjett.

Ordfører Asgeir Almås fikk sinte telefoner, smser og e-poster. I tillegg fikk han et brev som kunne tolkes som en drapstrussel om han ikke valgte å gå av.

- Vurderte du noen gang å gå av?

- Nei. Det gjorde jeg ikke. Jeg har tatt på meg denne oppgaven og vil stå løpet ut, sier Almås som også måtte ty til sovetabletter for å få tilbake nattesøvnen.

- Snakk med noen
Psykiatriprofessor Lars Weisæth har forsket på ledelse i krise i 30 år. Han sammenligner reaksjonen til en leder i krise med posttraumatiske lidelser. Han vil heller ikke utelukke at et varig kritisk blikk fra mediene øker faren for å dø.

- Hvordan kommer man seg best gjennom dette?

- Å skaffe seg en god samtalepartner, gjerne innen mediebransjen, jus eller økonomi, kan være fornuftig. Det hjelper å snakke med noen, sier psykiateren til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.