Regjeringen vil bruke 6 milliarder mindre av oljeinntektene enn anslått i oktober i fjor, og bekrefter dermed lekkasjene om et oljekorrigert underskudd på 116 milliarder kroner.

Dermed legges det opp til en bruk av 3,5 prosent av kapitalen til oljefondet, som er godt innenfor målsetningen på fire prosent, også kalt fireprosentregelen. Økte oljeinntekter og god fart i norsk økonomi taler for at det blir en stund før oljepengebruken vil være opp mot målet, ifølge revidert statsbudsjett, som ble lagt frem i dag.

- De nærmeste årene er det utsikter til god vekst i norsk økonomi, samtidig som kapitalen i Statens pensjonsfond utland ligger an til å vokse markert. Dette taler for at bruken av oljeinntekter bør holdes under 4-prosentbanen i en periode framover, heter det.

Bruken av oljeinntekter vil øke med vel 19 milliarder 2012-kroner fra 2011 til 2012, ifølge Regjeringen. Det gir en budsjettimpuls på 0,75 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge, mens det i nasjonalbudsjettet i høst ble lagt opp til en budsjettimpuls på 0,25 prosent.

"Selv om budsjettet for 2012 isolert sett framstår som noe mer ekspansivt, anslås etterspørselsimpulsen for 2011 og 2012 sett under ett litt lavere enn i fjor høst", heter det.

Det samlede overskuddet på statsbudsjettet og i Statens pensjonsfond anslås til 381 millarder kroner i 2012, som er en oppjustering på 36 miliiarder kroner fra nasjonalbudsjettet i høst.

"Hovedforkl#229en er høyere anslag på statens netto kontantstrøm fra oljevirksomheten på grunn av høyere oljeprisanslag. I tillegg er anslaget for det oljekorrigerte underskuddet justert ned", heter det.

Den reelle underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter for 2012 er på rundt 3,1 prosent, mot anslaget på 2,1 prosent i Statsbudsjettet for 2012. Det tilsvarer 28,5 milliarder 2012-kroner. Målt i løpende priser stiger utgiftene med 6,2 prosent.

"Finanspolitikken virker omtrent nøytralt på etterspørselen etter varer og tjenester i de to årene 2011 og 2012 sett under ett, slik det også var sist høst, men budsjettet for inneværende år framstår nå som noe mer ekspansivt", heter det.

Les også:
- Ingen store overraskelser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.