Økologiske matvarer utgjør rundt åtte prosent av salget i Danmark, mot én prosent i Norge.

Venstre foreslår å innføre en offentlig innkjøpsordning for å sette fart i salget av økologisk mat i Norge, men Fremskrittspartiet mener det vil gi økte kostnader til kommuner og stat, skriver Dagens Næringsliv.

Guri Melby, som har ledet Venstres programarbeid og er stortingskandidat i Oslo, mener staten ikke gjør nok for å få opp økologisk forbruk og produksjon.

– Det offentlige er en storinnkjøper av varer i Norge. Det offentlige må derfor ta en rolle som forbilde og skape større etterspørsel etter økologiske varer, sier Melby til DN.

Hun mener dette kan skje gjennom et offentlig innkjøpsreglement. Dermed kan det offentlige skape et marked for økologiske varer, mener Melby.

Men nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Harald T. Nesvik (Frp), mener forslaget er dårlig.

– Vi har et regelverk i dag som gir trygg og god mat. Å kreve fra det offentlige og andre institusjoner at man skal ha økologisk mat, er ikke noe vi støtter, sier Nesvik.

Han mener at krav til innkjøp av økologiske varer i det offentlige vil gi økte kostnader til kommunene og staten. Noen må bære kostnadene, mener han, og legger til at det er utopi å tro at kommunenes budsjetter i dag har rom for dette uten at det vil få konsekvenser på andre områder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.