Regjeringen foreslår et markedsføringsforbud mot usunne varer for barn. Det kan bety at Kinderegg og Happy Meal blir ulovlig, bekrefter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) overfor Dagens Næringsliv.

Forslaget er en kraftig innstramming av dagens lovverk som i første rekke forbyr tv-reklame rettet mot barn i beste barne-tv-tid. I tillegg definerer departementet nå barn og unge som alle under 18 år, i motsetning til den tidligere 12-årsgrensen.

I ti punkter definerer departementet hva det skal legges vekt på når det skal vurderes om markedsføringen er rettet mot barn og unge. Et av dem er "bruk av tilleggsytelser, gaver, leker, kuponger, rabatter eller samleobjekter som kan appellere til barn og unge". Det mest kjente eksempelet på dette for dem som i dag ikke er barn er fotballkort med tyggegummi.

Og for nesten alle generasjoner; Kinderegg, yoghurtsjokoladen som rommer en liten leke. Mange storbyforeldre har de siste tiårene også vært eksponert for hurtigmatkjeden McDonalds´ Happy Meal, pappkartongen med burger med leketøy.

- Viktig å beskytte barn
- Det skal fortsatt være lov å selge bokstavis og Bamsemums, men i noen frokostblandinger med høyt sukkerinnhold er det små gaver, spesielle leketing som er rettet inn mot at foreldre skal kjøpe det til barna sine, sier Strøm-Erichsen til DN.

Hun mener det er viktigere enn noen gang å beskytte barn og unge.

- Veldig strengt
- Norge har vært en pådriver i WHO for å hindre markedsføring av usunne matvarer, snacks og godteri direkte rettet mot barn. Tidligere var det mange slike varer oppstilt i lav høyde ved kassene i butikkene. Nå er store deler tatt bort gjennom et samarbeid med regjeringen. Det er det samme vi ønsker å gjøre med markedsføring generelt, sier Strøm-Erichsen.

- Laban Seigmenn, Stratos-kua og Bamsemums kan bli rammet av dette. Vi har sett på forskriften og synes dette er veldig strengt. Vi er ikke overrasket, men vi er oppgitt sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Nidar til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.