Neste år skal drøyt 700 milliarder kroner av statens forventede inntekter på godt over en billion kroner fordeles (vi snakker altså om én million millioner kroner!). Pengene skal ut til de trengende og alle de andre som egentlig ikke trenger pengene, bare forventer dem i ett av verdens rikeste land.

Lekkasjene fra forslag til statsbudsjettet for 2011 er selvfølgelig begynt i god tid før fremleggelsen førstkommende tirsdag, og ut over uken vil mediene fullstendig flyte over av tall i millioner og milliarder, gledestårer og bare vanlige tårer.

Enn så lenge holdes den tjukke boken med årets budsjettvinnere og tapere - også kalt stortingsproposisjon nummer 1 - omhyggelig innelåst på et av de mange rommene i Finansdepartementet.

Hvis du fikk bestemme
Derfor er dette enn så lenge tiden for spekulasjoner - og litt dagdrømming. Hva ville virkelig gjøre tirsdagen for norske næringslivstopper?

En post som var øremerket galskap! Vi må tenke litt kreativt! Idar Vollvik

Ja, rent ut over at Sigbjørn Johnsen kunngjør at han har nok penger på bok til å kutte formueskatten for de rike? (Kommer ikke til å skje).

- Takk for at du ringte, men jeg har ikke tid til å svare nå, sier investor Jens Ulltveit Moe når DN.no slår på tråden.

Han har et barn som skal på svømming, opplyser han høflig.

Så da tar vi sjansen på at han, utover å stryke formueskatten, ville svart at han ønsket seg utvidet pappaperm. Og det vil han få, skal vi tro en av lekkasjene.

Les saken: Lover økt pappaperm neste år

Men hva ellers burde politikerne klare å gi oss ut av én billion i dag?

- Vollvik!

Etter den susete telefonlinjen å dømme, sittter han i bilen (som sikkert kjører akkurat passe for fort) for å rekke enda et møte.

- Nja, for det første vil jeg begynne med å sørge for at gamle mennesker fikk en optimal, verdig alderdom, sier Idar Vollvik.

Verdig alderdom? Jeg skynder meg å dobbeltsjekke at jeg har ringt riktig nummer, til Idar Vollvik, investoren, ikke politikeren.

 


- Så ville jeg gått til den andre enden av skalaen, og gitt ungdommen en god, lang utdannelse så de gidder å skaffe seg spesialkompetanse. De burde belønnes for det, ikke straffes som i dag.

- Og så gründerne! I dag er det slik at staten slår flesteparten av dem konk i form av offentlige avgifter, spesielt moms. Når man endelig tjener litt penger så svir den momsen noe jævlig. De fleste trenger jo pengene til å bygge opp it-systemer og så videre, sier Vollvik, som i det han tror han er ferdig kommer på mer:

- Og så får de ikke sykepenger! Hvor diskriminerende er ikke det? En som velger sikker jobb i kommunen, jeg vil ikke sjikanere dem altså, men fremheve at de som tar risiko for å skape arbeidsplasser, både egen og andres, straffes. Nei, jeg ville bevilget ekstra penger så politikerne fikk råd til noen studieturer til utlandet, ut av steinrøysa, sier han.

Mer til Galskap og Brann (egentlig samme post)
- Bortsett fra studieturer ut av steinrøysa, hvilken overraskelsespost ville du blitt glad for å finne der tirsdag?

- En post som var øremerket galskap! Vi må tenke litt kreativt!

- Og bortsett fra formueskatten, hvilken post ville du sløyfet? Skjønt, formueskatten plager kanskje ikke deg lenger?

- Den plager meg fortsatt. Jeg fikk restskatt på 24 millioner, og den svei noe jævlig. Men jeg kan ikke klage, jeg har råd til å betale, og det skal jeg. Jeg kommer nok til å drive skatteplanlegging som alle andre, men går ikke over lik for å slippe å betale den siste kronen i skatt.

- Men hvilken jeg skal kutte? Vet ikke helt, jeg er ikke kuttetypen egentlig. Dessuten har så mye annet å tenke på. I dag har jeg blitt intervjuet av seks forskjellige NRK-team!

- Kanskje det tyder på at det kunne vært kuttet litt i lisensen?

- Kutte i pressestøtten? Nei, er du gal, det er jo media som holder liv i meg!

- Men hvis du fikk drysse en liten milliard over budsjettet, hvem skulle fått den?

- Først ville jeg gitt fem prosent til Brann. Ja, det hadde jeg gjort! Det er uten sidestykke den viktigste merkevaren i idrettsnorge i dag. Det er ikke noe annet som har så stor betydning for så mange folk.

Det jeg vil er at offentlig virksomhet konkurranseutsettes. Det vil gi effektivisering! Christian Ringnes

- Da har du 950 millioner igjen?

- Og de skulle gått til ludorådet mitt (et nasjonalt studentråd opprettet for å hjelpe og bidra til gründervirksomhet, red.anm.). Tenk hvilken return of investment det ville vært for staten. Jeg begynte med fire millioner i Chess og endte med 2,4 milliarder, hinter Vollvik ubeskjedent.

- Du som ikke er av kuttetypen, har kanskje ikke særlig sans for handlingsregelen?

- Jeg har lært meg å ikke uttale meg om ting jeg ikke har peil på, sier investoren - og han har i grunnen fått si nok.

Ufattelig mye penger til disposisjon
En instans man på forhånd kan anta at vil være misfornøyd med budsjettets utforming er NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon. Skjønt for tiden befinner ledelsen seg i Kina - antagelig ikke for å hente inspirasjon til nye budsjettopplegg - men kanskje de synes Norges bruk av penger ikke er så gærn sammenlignet med kommuniststaten?

 

Etter noen dager i Folkerepublikken synes det ikke som om NHOs administrerende direktør, John G. Bernander, har rukket å bli særlig påvirket politisk.

Det går frem av denne eposten han klarte å smugle gjennom kinesisk internettsensur.

- Vi bør prioritere vekstfremmende investeringer for framtidas arbeidsplasser slik Stortinget selv sa da handlingsregelen ble vedtatt. Stortinget vedtok å prioritere utdanning, forskning, samferdsel og skatte- og avgiftslettelser. Regjeringen har de siste 5 årene hatt ufattelige 250 milliarder kroner mer til disposisjon, og da burde investeringer i grunnleggende infrastruktur hatt langt sterkere fokus.

- Hvilken overraskelsespost ville du blitt glad for å finne der tirsdag?

Når man endelig tjener litt penger så svir den momsen noe jævlig. Idar Vollvik

- At regjeringen følger opp samferdselssatsingen i Nasjonal transportplan. Regjeringen ligger 1,7 milliarder kroner bak sin egen samferdselsplan, og det gjør at mange viktige prosjekter for næringslivet på vei og jernbane ikke blir realisert eller blir kraftig utsatt. Regjeringen bør også åpne for mer offentlig-privat samarbeid innenfor samferdsel slik at vi kan bygge ut vei og jernbane langt raskere enn i dag, mener Bernander.

- Det er kanskje ikke vits å spørre engang, hvilken post du vil fjerne?

- Jeg ville fjernet formuesskatten på arbeidende kapital. Den særnorske formuesskatten diskriminerer private, norske eiere og rammer hundretusenvis av eiere av små- og mellomstore bedrifter over hele landet. Dette er penger som ellers kunne blitt i bedriftene og skapt vekst og nye arbeidsplasser. Formuesskatten må betales selv om bedriften går med underskudd, og eiere tvinges til å tappe bedriftene for egenkapital eller ta opp lån for å betale formuesskatt selv om bedriften ikke tjener penger.

- Hvis du kunne drysse en liten milliard ekstra over et eller annet, hva skulle det vært?

- Da ville jeg prioritert forskning. God forskning er avgjørende for å skape investeringer og arbeidsplasser i næringslivet. Vi bør ha et offensivt mål om å skape det beste klimaet for forskning i den vestlige verden.

- Hvor viktig synes du det er at regjeringen følger handlingsregelen?

- Det er avgjørende for norsk økonomi at vi begrenser pengebruken og raskt kommer tilbake til handlingsregelen. Vi forventer at regjeringen tar et stort steg mot handlingsregelen nå med budsjettet for 2011 og at vi er helt tilbake på handlingsregelen i 2012. Men like viktig er det at vi også følger handlingsregelen i hvordan vi bruker oljepengene: Vekstfremmende investeringer i forskning, utdanning og samferdsel må prioriteres langt sterkere enn i dag, sier NHO-sjefen.

 

Nok poster på budsjettet
Trygt innenfor Norges grenser har eiendomsinvestor Christian Ringnes fått tid til å tenke gjennom problemstillingen. Avtalene var at han skulle ringe når han hadde et godt svar på hva politikerne burde få til med en billion kroner.

Telefonen ringer.

- De burde brukt mindre penger!

- Er det svaret ditt? Det var ganske kjedelig.

- Det som er kjedelig er at Norges konkurranseevne svekkes. I Europa er det nå nullvekst eller meget svak vekst i lønningene. Vi er i ferd med å forverre vår stilling ganske betydelig. Det eneste som holder liv i oss nå er oljen, sier Ringnes.

- Så ikke bruke mer penger altså, men da må du si noe som skal strykes?

- Nei, jeg vil ikke styrke noe. Det jeg vil er at offentlig virksomhet konkurranseutsettes. Det vil gi effektivisering!

- Må jeg minne deg på at du kan få lov å si at formueskatten kan strykes?

- Ja, det vil jeg! Det er en særnorsk avgift, som bør strykes fordi den virker hemmende for verdiskapningen i Norge.

Galskap er en privatsak
Ringnes lar seg imidlertid ikke friste av muligheten til å opprette sin helt egen post i statsbudsjettet.

- Jeg vil i grunnen ikke ha nye poster i budsjettet, jeg vil ha færre. Det er bedre å overføre flere av de mange oppgavene staten tar seg av i dag til det private. Staten kan ta seg av de tradisjonelle oppgavene som sykehus og politi.

- Men du ville gått med på å dele ut en milliard til et spesielt formål vel?

- Ja, da skulle det blitt en milliard i skattelettelser for næringslivet først og fremst. Det er jeg helt sikker på at hadde lønt seg, fordi gir mer verdiskapning og dermed mer skatteinntekter.

- Og handlingsregelen?

- Det er i alle fall et dårlig tegn om vi ikke klarer å følge den. Fire prosent avkasting er ganske bra i dag!

- Idar Vollvik vil øremerke en post til galskap, høres ikke det artig ut?

- Nei! Crazy kan du overlate til oss private som har råd til å sløse, slår Ringnes fast.

Tirsdag får vi vite om det blir et stramt budsjett eller ren og skjær pengeødsling. Antagelig vil det bli begge deler - ettersom hvem du spør.

Les også: Slik styrer byråkratene Norge

100 mill. skal gi ny gullalder i nord (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.