Sametingets visepresident Laila Susanne Vars mener at norske mynter og pengesedler bør få samisk tekst.

– Samisk er et offisielt språk i Norge, likestilt med nynorsk og bokmål. Derfor er det naturlig å synliggjøre samisk også på mynter og pengesedler, sier Vars til Dagsavisen.

Norges Bank må i så fall ikke bare vurdere mer nynorsk på myntene etter at Noregs Mållag foreslo dette, men også samisk. Det finnes tre offisielle varianter av samisk, og det kan dermed bli lite plass igjen på mynter og sedler når det for eksempel skal stå «Norge». På nordsamisk heter Norge «Norga», på sørsamisk heter det «Nöörje» og på lulesamisk «Vuodna».

-Skal få all mulig hjelp
Vars mener samisk er minst like relevant som nynorsk. Samisk har geografisk større utbredelse enn nynorsk, påpeker hun.

– I andre land, som New Zealand, har de kommet mye lenger enn Norge i å synliggjøre språket til de opprinnelige innbyggerne, sier Vars.

Hun vil ikke henge seg opp i praktiske problemstillinger som hvordan Norges Bank kan få plass til bokmål, nynorsk og tre samiske språk på én og samme mynt eller seddel.

– De tekniske detaljene får være opp til dem som bestemmer, men selve ideen, det å synliggjøre alle de offisielle språkene, synes jeg er god. Hvis Norges Bank ønsker det, skal de få all mulig hjelp av våre språkorganer, sier hun.

Les også: 50-øringen kan bli historie (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.