Uføre bør være på jobb full tid selv om de ikke kan yte fullt.

Det foreslår tre av landets fremste forskere på norsk arbeidsliv, skriver Dagens Næringsliv.

Seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret, en av landets fremste forskere på arbeidsmarkedsøkonomi, har sammen med to andre fremstående arbeidslivsforskere, professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo og forsker Simen Markussen ved Frischsenteret, skrevet en artikkel i tidsskriftet Samfunnsøkonomen som publiseres senere denne uken, der de tar til orde for en radikal omlegging av den norske velferdsmodellen.

– Tanken er en dobbel gevinst. Først og fremst for dem med redusert arbeidsevne som ønsker å jobbe, men også fordi det gjør det mindre attraktivt for dem som ikke trenger bruke systemet, men likevel gjør det. Om ordningen først og fremst erstatter full uføretrygd med kombinasjoner av jobb og trygd, vil folk også tjene på det siden lønnen overstiger trygden, sier Markussen til DN.

Ved å sørge for at de som mottar uføretrygd er i arbeid, vil forskerne dessuten unngå at uføretrygd tas med ut av landet.

Full jobb – halv produksjon
Mens de fleste uføre i dag klassifiseres som helt arbeidsuføre, vil forskerne at 100 prosent uføregrad i fremtiden skal bli unntaket.

– Vi er overbevist om at den omfattende bruken av 100 prosent uføretrygd på ingen måte kan oppfattes som uttrykk for en nøktern beskrivelse av de trygdedes potensielle arbeidsevne, sier Røed til DN.

Samtidig mener forskerne at uføre skal ha fulle arbeidsdager selv om de ikke kan yte fullt, så lenge det ikke er medisinske grunner til at de skal ha mer fritid. Forskerne viser til at for de to vanligste årsakene til uførhet i dag, lettere psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser, vil aktivitet og arbeid tvert imot være helsebringende.

– Dette skal være helt ordinære jobber, ikke tullejobber. Det er ikke tvil om at det fins praktiske innvendinger. Men dette må ses i forhold til innvendingene knyttet til dagens ordning, som parkerer over 300.000 mennesker ut av arbeidsmarkedet, sier Røed til Dagens Næringsliv.

- Viktig innspill
Forskerne mener kommunene må få ansvar for å skaffe tilpasset arbeid til dem som ikke finner jobb selv.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener forslaget fra Røed, Holden og Markussen er et viktig innspill og i tråd med regjeringens ambisjon om økt tilstedeværelse.

– Vi får nå en ny uførereform som gjør det lettere å kombinere arbeid og trygd. Her kommer forskerne med konkrete forslag til hvordan man kan få dette til. Dette er en viktig diskusjon. Å jobbe litt er så mye bedre enn å ikke jobbe noe. Men folk er veldig forskjellige, og det må tas hensyn til, sier Huitfeldt til Dagens Næringsliv.

Les hele saken med kommentarer i Dagens Næringsliv onsdag.


Les også: Hvor har det blitt av oljepengene våre: - De har gått med i dragsuget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.