Borgarting lagmannsrett har idømt SAS Norge en bot på fire millioner kroner for å uberettiget ha innhentet og brukt bedriftshemmeligheter fra konkurrenten Norwegian.

Økokrims påstand i saken var en bot på åtte millioner kroner. SAS ble frikjent i Asker og Bærum tingrett i fjor.

SAS-sjefen legger ikke skjul på skuffelsen: - Skuffet og overrasket

- Vi er tilfredse med at retten har vurdert bevisene på samme måte som Økokrim, og at vi har fått gjennomslag for den lovanvendelsen vi brukte, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim.

Ifølge dommen har SAS Norge, som tidligere het SAS Braathens, gått inn og hentet sensitiv informasjon om Norwegian gjennom bookingsystemet Amadeus i perioden desember 2001 til november 2005.

Bakgrunnen for at SAS Norge hadde tilgang til Norwegians bookingdata i Amadeus, var at tidligere Braathens bisto Norwegian på ruten Stavanger-Newcastle i 2001. Etter denne ruten ble nedlagt, fortsatte SAS Norge bruken av den tilgangen de hadde til Norwegians data på Amadeus.

Årsaken til at boten er redusert i forhold til påstanden fra Økokrim er at Norwegian ikke aktivt selv stanset konkurrentens tilgang til Amadeus.

Retten festet ikke lit til forkl#229ene fra de SAS-ansatte som skal ha utført industrispionasjen, men fastslår at handlingene skjedde med forsett.

I fjor ble SAS Norge dømt i en lignende sak etter at de hadde mottatt og brukt en e-post med sensitive opplysninger om Norwegian. I denne saken ble en ansatt idømt en bot på 30.000 kroner, SAS Norge fikk en bot på 400.000 kroner samt 5000 kroner i saksomkostninger.

DN.no kommer tilbake med mer.

Hva synes du om saken? Diskutér saken her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.