SAS Gruppen fikk et resultat før skatt på 442 millioner svenske kroner i fjerde kvartal 2013, mot et resultat på -561 millioner kroner samme kvartal året før.

Det opplyser selskapet i sin kvartalsrapport torsdag morgen.

Det var ventet et resultat før skatt på 670 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

For første gang siden 2007 leverer SAS overskudd for et avsluttet regnskapsår. Overskuddet havnet på 179 millioner svenske kroner. Fjorårsresultatet var på blodrøde minus tre milliarder svenske kroner.

- SAS kan vise til et positivt resultat før skatt i fjerde kvartal og akkumulert for helåret. Dette til tross for at fjerde kvartal var preget av intensivert konkurranse og svak økonomisk vekst. Takket være tiltakene som gjennomføres som følge av omstillingsprogrammet kunne den svakere inntektsutviklingen delvis kompenseres gjennom lavere kostnader, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i fjerdekvartalsrapporten.

Nedjusterer forventningene
SAS mener det er forutsetninger for å få et positivt resultat før skatt, også for 2013/2014, men de nedjusterer forventningene:

- Som en ytterligere konsekvens av de forverrede forutsetningene er SAS sin vurdering nå at de finansielle målene som det tidligere var ventet at man ville oppnå i 2014/2015, først nås i løpet av 2015/2016, heter det i meldingen.

- Under forutsetning av at markedsforutsetningen for kapasitetstilbudet, drivstoff og valuta ikke forverres ytterligere og at ingenting uforutsett skjer, er det forutsetninger for å få et positivt resultat før skatt, eksklusive effekten fra endrede pensjonsforpliktelser, også for 2013/2014», heter det videre.

- Utfordrende markedsforhold
Markedsforholdene beskrives som fortsatt utfordrende, med overkapasitet på flere markeder. Yield og Rask ventes å svekke seg videre i løpet av 2013/2014.

SAS ser effekt fra sitt omstruktureringsprogram på rundt 1,2 milliarder svenske kroner i 2013/2014.

Første kvartal 2014, november-januar, ventes å være sesongmessig svakt, men påvirkes positivt av pensjonseffekter.

- SAS er presset
- Innsp#229er er det eneste som vil sikre SAS overlevelse. SAS er så presset at de er avhengig av spareplan, sa den danske Sydbank-analytikeren Jacob Pedersen tidligere denne uken.

Han sier at SAS må regne med at konkurransepresset fortsetter med uforminsket styrke i året som kommer. Derfor er fortsatte innsp#229er helt nødvendig for å sikre positive tall på bunnlinjen.

Så langt har ikke SAS merket mye til konkurransen fra Norwegians langruter. Men i takt med at lavprisflyselskapet mottar stadig flere Dreamliner-fly og åpner nye ruter, så vil presset mot SAS´ langruter stige, mener analytikeren.

Les mer her: - SAS så presset at de er avhengig av spareplan

SAS-aksjen faller 4,3 prosent til 16,10 kroner på moderat omsetning på Oslo Børs torsdag.

SAS Gruppen

Les også: - Vil myndighetene at vi skal flagge ut og si farvel til 4500 ansatte i Skandinavia?

<b>SAS-syting</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.