Meldingen om at den norske og svenske staten starter salget av opp mot 5,8 prosent av SAS er en god nyhet, ifølge Steen.

Les også: Norge og Sverige starter salg av SAS-aksjer

Det var onsdag kveld at den svenske regjeringen la ut en pressemelding om at de to landene starter nedsalget av 19 millioner akser i flyselskapet. Få minutter senere la også Næringsdepartementet ut en pressemelding.

Anakronisme

Steen slår fast at statlig eierskap i flybransjen har gått ut på dato.

– Det er en anakronisme. SAS har i mange år jobbet hardt for å få ned kostnadene, som fortsatt ligger høyt over konkurrentene. Ytterligere kostnadskutt og nødvendige endringer vil trolig gå lettere med private eiere, fordi fagforeningene har en tendens til å være tøffere med offentlige eiere, sier Steen til NTB.

Et forsøk

NHH-professoren påpeker at de offentlige eierne fortsatt vil sitte med et flertall av de stemmeberettigede aksjene sammen med den største private eieren, svenske Wallenberg, også etter at det varslede salget eventuelt er gjennomført.

– Wallenberg har så langt vært veldig tålmodige eiere, og i hvert fall utad opptrådt lojalt og i tråd med de offentlige eiernes ønsker. Men samtidig sier regjeringene at de ønsker å selge seg helt ned. Det vil være fornuftig. Spørsmålet er om det finnes kjøpere som er tilstrekkelig interessert. Kanskje dette er et forsøk på å se om det er mulig, vurderer Steen.

Gode nyheter

Ifølge Steen koker det ned til et spørsmål om det er interesse i markedet for å kjøpe SAS til en fornuftig pris.

Regjeringene i Sverige og Norge har besluttet at de minste ordrene og tildelinger skal være et antall aksjer som tilsvarer 100.000 svenske kroner.

– Hvis det ikke er nok kjøpere som er villig til å kjøpe til markedspris i denne runden, kan det tenkes at neste skritt blir et forsøk overfor Lufthansa eller et annet stort selskap med tilbud om å kjøpe hele selskapet, sier Steen.

På den annen side merker han seg at Danmark ikke er med på nedsalget, noe som kanskje antyder at det er vanskeligere å selge hele selskapet der en ny eier får full kontroll.

– Jeg er uansett glad for at det åpnes for statlig nedsalg, det er gode nyheter for SAS om de får det til, sier Steen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.