180 kabinansatte i Finnair mister jobben når flyselskapet neste år oppretter baser i Singapore og Hong Kong, og i stedet leier inn flyvertinner fra det norske bemanningsselskapet OSM Aviation.

Avgjørelsen kom etter at Finnair mislyktes i forhandlingene med kabinforeningen:

- Vi må få kostnadene våre ned på et konkurransedyktig nivå. Dessverre var vi ikke i stand til å gjøre dette gjennom forhandlinger med fagforeningen, og det er derfor vi på visse ruter nå endrer rollen vår fra å levere en service til å kjøpe en tjeneste, sa konserndriftsdirektør Ville Iho i Finnair nylig.

De neste to årene forventer Finnair å outsource bemanningen på rundt 20 mellom- og langdistanseruter. Dette er en del av et større spareprogram. Norwegian leier allerede inn kabinpersonell på sine langruter. Men SAS-eierne er foreløpig tause om problemstillingen, som de kaller hypotetisk: Tause om flyvertinnenes fremtid i SAS

- Umulig å spå

Konserndirektør Eivind Roald i SAS bekrefter at SAS ikke har noen planer om å outsource sine kabinansatte:

- Vi har utviklet en virksomhet tuftet på skandinaviske verdier og skal fortsatt være et skandinavisk selskap. Men det er helt umulig å spå hva som skjer i fremtiden, og Finnair setter jo bransjen i spill. Det som nå skjer gir et signal, sier han til DN.

Han understreker at SAS konstant må jage kostnader og produktivitet, men at han ikke ønsker å spekulere i om SAS på sikt vil gjøre som Finnair.

- Vi har ingen planer om outsourcing, gjentar han.

Flere kutt på vei

SAS har imidlertid flere sparetiltak på gang. Denne milliardkuttplanen vil bli offentliggjort om tre måneder, når årsregnskapet for 2013/14 presenteres.

Senioranalytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank er overrasket over at spareinitiativet ikke kom sammen med kvartalstallene som ble lagt frem i dag:

- Det ser ut til å være behov for å ta fatt på dette allerede nå, sier han til check-in.dk.

Les også: SAS leverer bedre enn ventet, men...

- Flybillettprisene skal opp

- Emirates er også et lavprisflyselskap  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.