180 kabinansatte i Finnair mister jobben når flyselskapet neste år oppretter baser i Singapore og Hong Kong, og i stedet leier inn flyvertinner fra det norske bemanningsselskapet OSM Aviation.

Norwegians langdistansesatsing var allerede fra starten bygd opp med innleid kabinpersonell, med baser i Thailand og USA. Også Norwegian leier inn kabinpersonell fra OSM Aviation.

Men en tilsvarende outsourcing av SAS-kabinpersonell og etablering av baser i Asia er bare en hypotetisk tanke, sier regjeringene i Norge, Sverige og Danmark til check-in.dk.

Derfor vil ingen av dem inntil videre forholde seg til problemstillingen.

Vil ikke kommentere

- Finansdepartementet er ikke kjent med at SAS overveier å kopiere Finnairs outsourcing-modell og ønsker generelt ikke å svare på hypotetiske spørsmål angående SAS (...), sier den danske finansministeren Bjarne Corydon.

Heller ikke det norske Næringsdepartementet og det svenske Finansdepartementet ønsker å gå inn på saken.

På OSM Aviations nettsider kan man allerede nå finne stillingsannonser der selskapet søker etter kabinpersonell til de to Finnair-basene som skal etableres i Hong Kong og Singapore i begynnelsen av 2015.

- Må ned på konkurransedyktig nivå

Helt siden 2011 har Finnair forhandlet med sine kabinansatte om omfattende innsparinger. Men forhandlingene har ikke gitt Finnair ønskede resultater:

- Vi må få kostnadene våre ned på et konkurransedyktig nivå. Derfor endrer vi på visse ruter nå rollen vår fra å levere en service til å kjøpe en tjeneste, har konserndriftsdirektør Ville Iho i Finnair tidligere sagt.

De neste to årene foventer Finnair å outsource bemanningen på rundt 20 mellom- og langdistanseruter. Dette er en del av et større spareprogram.

Les også: Venter nye SAS-kutt

Sterk passasjervekst for SAS  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.