- Det handler om å forenkle og modernisere en kompleks avtale. Avtalen skal fortsatt være på skandinaviske vilkår, for vi har tro på den skandinaviske modellen - der pilotene er ansatt i flyselskapet. Men vi trenger mer fleksibilitet, slik at vi kan agere raskere i markedet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til DN.

Det er fire pilotforeninger i SAS. Én i Sverige, én i Danmark og to i Norge.

Onsdag i forrige uke ble den gamle Braathens-foreningen, som i dag heter SAS Norge Pilotforening (SNP), enig med ledelsen om en ny kollektivavtale.

Rundt 500 piloter i Dansk Pilotforening sa i slutten av mars ja til en ny kollektivavtale med SAS. Like før hadde rundt en tredel av pilotene blitt flyttet til et nytt datterselskap i SAS, Cimber Air. De danske pilotene måtte skrive under innen 1. april for å hindre at pilotene i Cimber Air ble stående uten avtale.

Nå gjenstår nær 700 piloter i Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og Svensk Pilotforening. NSF og SAS møttes hos Riksmekleren 18. mai og er også i megling i dag, får DN opplyst.

- Har tro på at vi vil komme i mål

Partene har frist frem mot natt til torsdag 21. mai for å unngå streik. Men det kan også megles på overtid.

- Vi ønsker og har tro på at vi vil komme i mål, nå som Riksmekleren er inne i bildet, sier Knut Morten Johansen.

DN lyktes ikke å komme i kontakt med fungerende leder Rune Sundland i Norske SAS-flygeres Forening (NSF) i dag.

Beroliger norske reisende

Selv om i underkant av 700 piloter er medlem i NSF og Svensk Pilotforening, er streikeuttaket så langt begrenset, så det vil ikke ramme reisende i stor grad, opplyser Knut Morten Johansen.

- Det er ikke varslet noen opptrapping av en eventuell streik, sier han.

Da Norwegians norske og svenske piloter streiket drøyt én uke i mars, ble 200.000 passasjerer rammet. Norwegian anslo kostnadene til rundt 350 millioner kroner.

Les også: Pilotene er delt på midten: Økt streikefare i SAS

Han sier ja – kolleger sier nei dnPlus

Piloter betaler for å få jobbe  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.