Saudi-Arabia mener høye oljepriser er dårlig nytt for en stadig mer sammenkoblet verden.

Verdens største ojeprodusent vil derfor handle for å få ned oljeprisene, skriver landets oljeminister Ali Naimi i et innlegg i Financial Times torsdag.

- I en sammenkoblet verden, er Europas økonomiske vekst i vår nasjonale interesse, sier Naimi.

- Vil se lavere pris
Han vil derfor gjøre det som trengs for å stimulere til økonomisk vekst. Og selv om ikke landet kontrollerer oljeprisen, påpeker han at landet, som verdens største produsent, har et ansvar for å dempe prisene.

- Det hele koker ned til å at Saudi-Arabia ønsker å se en lavere pris. Vi ønsker å se en akseptabel og fornuftig pris som ikke vil skade den globale gjeninnhentingen, spesielt i fremvoksende markeder og i utviklingsland, som vil gi god avkastning for produserende land, og som vil tiltrekke større investeringer i oljeindustrien, fortsetter Naimi.

Oljeministeren gjentar også at politisk urolighet i regionen bidrar til å holde prisene høye, til tross for at markedet fundamentalt sett er i balanse. Han omtaler oppfatningen om at det skulle være en tilbudsmangel, som en «irrasjonell frykt, og en frykt uten basis».

- Det er oppfatningen om at det er en mangel på olje som holder prisene høye - ikke realiteten på bakken. Der er ingen tilbudsmangel. Der er ingen etterspørsel som ikke kan dekkes, sier Naimi og understreker at dette ikke er «tom retorikk».

Vil handle
Ifølge oljeministeren har Saudi-Arabia vært en pålitelig leverandør i lengre tid og han dokumenterer dette med en rekke eksempler der landet har økt produksjonen i tider med økt geopolitisk uro og krigføring. Landet er beredt til å gjøre dette igjen.

Naimi mener også at man overser at saudi-oljen passer samtlige raffinerier verden over, og kan leveres fra flere verdensdeler. Dertil er landets oljelagre i Saudi-Arabia og ellers i verden helt fulle, inkludert lagrene i Rotterdam, Sidi Kerir og Okinawa, ifølge ham.

- Det er ingen rasjonell grunn til at oljeprisene fortsetter å holde seg på disse høye nivåene, sier han.

Prisene på oljekontrakter er stabile torsdag morgen, etter å ha falt kraftig onsdag, blant annet som følge av at oljelagrene i USA steg mer enn ventet i forrige uke, ifølge TDN Finans.

Kontrakten for et fat nordsjøolje er opp 0,13 prosent til 124,3 dollar, mens den amerikanske oljeprisen WTI er ned 0,04 prosent til 105,37 dollar.

Les også:
Rekordstore rabatter i oljemarkedet
Kommer den arabiske våren hit kan oljeprisen dobles

Frankrike vil avvente bruk av oljereservene
Goldman Sachs forklarer oljegåte
Laveste oljeproduksjon på 10 år

IEA tror på 247 dollar fatet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.