– Hvis andre produsenter ønsker å begrense eller bli enige om å fryse oljeproduksjonen, så kan det påvirke markedet, men Saudi-Arabia er ikke beredt til å kutte i sin egen produksjon, sier Jubeir til nyhetsbyrået AFP.

– Oljesaken avhenger av tilbud og etterspørsel og markedskrefter. Det saudiarabiske kongedømmet vil beskytte sin markedsandel og det har vi allerede sagt, sier Jubeir videre.

Saudi-Arabia er det største medlemslandet i Organisasjonen av oljeproduserende land (OPEC). Siden midten av 2014 har oljeprisene på verdensmarkedet falt med rundt 70 prosent. Til tross for det vil Saudi-Arabia altså ikke gå med på produksjonskutt for å stabilisere eller øke prisene.

- Problemet er overflod av olje

Jubeirs uttalelser torsdag kom to dager etter at Saudi-Arabia ble enig med Russland, som ikke er OPEC-medlem, om å fryse oljeproduksjonen til samme nivå som den var på i januar, dersom også andre store oljeprodusenter gjør det samme.

Heller ikke Iran mener at frysing av oljeproduksjonen til januar-nivå vil bidra til å øke oljeprisene.

– Problemet på oljemarkedet er at det er overflod av olje. Det er behov for å gjøre noe for å fjerne disse ekstra oljefatene. Produksjonsfrys for dem som har produsert mest vil ikke bidra til å hjelpe markedet, sier en iransk oljekilde med kjennskap til samtaler som onsdag fant sted mellom landets oljeminister Bijan Zanganeh og hans kolleger fra Qatar, Irak og Venezuela.

Etter møtet uttrykt Zanganeh støtte til et samarbeid mellom land både innenfor og utenfor OPEC der man kan finne fram til tiltak som bidrar til et mer stabilt marked og økte oljepriser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 
Les også:  «Overforsynt», «desperat» og «mistet grepet»


Iran venter økt oljeproduksjon i mars

DN Ekspress: Moody's ser lavere oljepris

Følg markedsutviklingen på DN Investor