Verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia melder fredag selv at det har lyktes med å presse amerikanske skiferoljeprodusenter og andre høykostrivaler ut av markedet.

Ved å bruke ledig kapasitet til å pumpe olje ut i markedet, har landet bidratt til å presse oljeprisen såpass langt ned at mange oljeprosjekter i dag ikke er lønnsomme.

Til avisen Financial Times opplyser en saudiarabisk embetsmann at det heller ikke er tegn til at Saudi-Arabia vil endre strategien.

Meldingen kommer kort tid før neste Opec-møte som skal avholdes juni, men det internasjonale energibyrået (IEA) mener det er for tidlig å si at Opec har vunnet kampen om markedsandelene.

Det tror oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets også.

- Dagens markedet flyter fremdeles over av olje, oljeprisen har den siste tiden steget mye på forventninger, sier hun til DN.

Nytt regime

Saltvedt mener vi står overfor et nytt prisregime. Vi har kun sett starten på en lengre kamp mellom oljeprodusentene, hevder hun.

Saudi-Arabia vil og kan fortsette sin strategi av tre årsaker:

  • Oljeproduksjon er billig her, og landet får budsjettene til å gå rundt - selv med en lav oljepris.
  • Saudi-Arabia sitter allerede på en ekstra produksjonsbuffer. Denne ble primært opprettet for å kontrollere prisen gjennom Opec.
  • Landet er i ferd med å gå fra kartell og over i en retning av et mer fritt marked - hvor det ikke er behov for å sitte på ubrukt kapasitet. Flere oljekraner kan skrus på.

Saltvedt forklarer at Opec-landene til sammen sitter på rundt fem millioner oljefat ekstra.

- På grunn av geopolitisk uro er det imidlertid ikke all denne oljen som kommer ut. Men landet kommer til å fortsette å bygge ny kapasitet og pøse på med billig olje. Slik kan de klare å holde prisene på et lavere nivå, sier hun og legger til at det ikke vil være hensiktsmessig for Saudi-Arabia å stoppe nå.

- Da har de i tilfellet bare brukt tid og energi uten å ha skvist de amerikanske produsentene særlig mye.

Resistens

Det kan likevel bli vanskeligere å stanse de andre oljeprodusentene enn det arabiske landet har sett for seg.

Flere faktorer kan stikke kjepper i hjulene for verdens største oljeprodusent, trekker Saltvedt frem:

  • Amerikanske produsenter står beredt til å starte produksjon så snart oljeprisen når 60-65 dollar.
  • USA har 500 millioner oljefat på lager som er klare til å pumpes ut når prisen stiger.
  • Saudi-Arabias interne oljeetterspørsel stiger mer enn produksjonen.

Konkurransen vil bli hardere fremover fordi andre oljeprodusenter har innfunnet seg med Saudi-Arabias strategi, og begynt tilpasningen til et marked med lavere oljepris, mener Nordea-analytikeren.

- De ser på hvordan de kan bli mer konkurransedyktige. Kampen har akkurat startet med kostnadskutt, nedbemanning og opptrapping av samarbeid med leverandørene, sier hun.

I tillegg til at USA har 500.000 oljefat på vent, står nesten 600horisontale oljerigger klare til å kaste seg inn i produksjonen så snart oljeprisen stiger.

- Opec har selv lagt opp til et nytt prisregime. Så fort oljeprisen begynner å stige, er amerikanerne tilbake igjen, mener Saltvedt.

Solenergi

Men det er ikke Saudi-Arabias eneste utfordring. I takt med at oljeinntektene har økt, har levestandarden skutt i været. Befolkningen øker, og etterspørselen etter egen olje stiger.

- De har en stor buffer, og tåler en periode. Nøyaktig hvor lenge er det derimot ingen som vet.

Analytikeren sier hun har sett beregninger som viser fra to til fem år.

- Jeg har også sett beregninger som viser at dersom forbruket fortsetter i dagens tempo, vil ikke landet ha noe olje å eksportere om 20-30 år, forklarer Saltvedt.

For å kunne fortsette prisskvisen, tror hun landet kan komme til å kutte ned på offentlig forbruk og heve skattene. I tillegg har Saudi-Arabia investert mye i solenergi med tanke på å legge om eget forbruk og frigjøre mer til eksportmarkedet.

Saltvedt mener den ideelle oljeprisen også er marginalkosten, som ligger mellom 80 og 85 dollar fatet.

Den tror hun derimot ikke vi vil se før tidligst 2017 eller 2018.

- Det er hvis vi ser bort fra politisk risiko og lignende.

Les også: - Jeg er i ferd med å bli frisk

Sjeføkonom om regjeringens jobbanslag: - Ganske så oppsiktsvekkende

Senker boliglånsrenten for «alle»

Her kommer det ingen på visning(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.