Seadrill utøver en opsjon på bygging av et boreskip for ultradypvann ved Samsung-verftet i Sør-Korea til en verdi av 600 millioner dollar, omkring 3,3 milliarder norske kroner.

John Fredriksens riggselskap ser et stadig bedre marked for ultradypvann, og fortsetter å utvide flåten.

- Prosjektet er basert på gjeldende dagrater og forventet finansiering øker Seadrills utbyttekapasitet fremover. Ordren på dette nye boreskipet ytterligere bekrefter Seadrills ambisjon om å forbli et vekstselskap, sier konsernsjef Alf C. Thorkildsen i Seadrill.

Selskapet har lenge vært en pengemaskin for aksjonærene, og nå sikter toppledelsen inn mot å tjene tre milliarder dollar årlig, omkring 16,5 milliarder kroner.

- Vi har et mål om et resultat før avskrivninger, rente, og skatt (ebitda) på tre milliarder dollar i årene som kommer, sier Thorkildsen.

Sterkt riggmarked
Seadrill ser økt etterspørsel etter dypvannsenheter. Dette er samme marked som den israelske milliardæren og skipsrederen Sammy Ofer satser på. Gjennom Pacific Drilling har han fem ordrer under arbeid og i bestilling også ved Samsung-verftet i Sør-Korea. Det er kun en drøy uke siden Pacific Drilling var i det norske markedet og hentet inn drøyt 3,3 milliarder kroner, bistått av norske meglerhus.

Les også: Riking ber om norske milliarder

- Beslutning om å øke våre moderne flåte med nok et ultradypvannsbygg er basert på de nylige bedringene i markedsutsiktene for ultradypsvannsenheter, med betydelig mer anbudsaktiviteter. Det nye boreskipet har et attraktivt leveringsvindu, og en fordelaktig byggekostnad og betalingsplan og en ustyrsspesifikasjonsliste som vil møte våre kunders fremtidige behov. Vi har hatt utmerket erf#229 med Samsung-verftet og dette designet, og er trygg på at enheten vil bli levert i tide og til budsjett igjen, sier Thorkildsen.

Har kapital til å vokse
Styrkingen av Seadrills egenkapital gjennom den nylig annonserte obligasjonskonverteringen skaper finansiell fleksbilitet for å vokse selskapet videre uten å måtte hente inn ytterligere aksjekapital, ifølge selskapet.

- De nåværende langtidsdagratene gir en sunn avkastning på investeringen, med ytterligere oppside om markedet skulle styrke seg som følge av den sterke trenden i oljeprisen, sier Thorkildsen.

Sikter inn mot Mexico, Brasil og Vest-Afrika
Ordren er identisk med de to boreskipene Seadrill bestilte fra Samsung-verftet i november 2010, og vil være i stand til å operere på dyp inntil 12.000 fot, rundt 3,600 meter. Riggen blir også utstyrt for å rettes mot virksomhet i utfordrende områder, som Mexico-gulfen, Brasil og Vest-Afrika, ifølge en melding fra selskapet. Levering av riggen er planlagt til tredje kvartal 2013.

Seadrill har samtidig sikret en forlengelse av opsjonen for et syvende boreskip. Selskapet har ikke planer om å utøve opsjonen på nåværende tidspunkt, men vil vurdere den om trenden i dypvannsmarkedet fortsetter.

Les også:
Spetalen kaster seg på voldsom riggbølge
Oljeprisene snur nedover
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.