Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill har bestilt to nye boreskip til en prislapp på i underkant av 600 millioner dollar per skip, melder selskapet mandag.

Og det er ikke den eneste bestillingen Fredriksen-imperiet melder om i dag: gassrederiet Golar LNG skal kjøpe to fartøy til en samlet pris på 400 millioner dollar.

Det gir en samlet prislapp på 1,6 milliarder dollar, eller litt under ni milliarder kroner.

LES: Fredriksen bestiller to gasskip

Alle de fire skipene skal bygges av Samsung i Sør-Korea.

Boreskipene ventes å være klare i andre og tredje kvartal 2014. Skipene vil ha en undervannskapasitet på opptil 12.000 fot, og er spesielt beregnet på aktivitet i Mexico-gulfen, Brasil og Vest- og Øst-Afrika. Skipene har samme design som de tre foregående skipene med dobbel lossebom som Seadrill bestilte fra Samsung i 2010 og 2011.

Mer skip for pengene
Finansdirektør Esa Ikäheimonen sier til TDN Finans at Seadrill nå får mer for pengene enn den gang, fordi bedre desing gir et «ekstra pluss». Også i 2010 ble prisen oppgitt til i underkant av 600 millioner dollar.

- Dersom du sammenligner det med de tre foregående skipene vi bestilte fra Samsung ser du at vi uttrykte oss likt om prisen, så det gir en sterk indikasjon på utviklingen i verftprisene fra mer enn et år siden.

Seadrill har også en fastprisopsjon på ytterlige ett skip med levering i 2014.

- Unik investeringsmulighet
Seadrill begrunner nybyggene med sterk etterspørsel etter dypvannsrigger på lang sikt, som ifølge selskapet vil føre til en «flaskehals» i markedet.

- Seadrill mener at nåværende og kommende utvikling representerer en unik investeringsmulighet, skriver selskapet.

Og mer skal det snart bli.

Seadrill legger til at det er i forhandlinger med flere andre verft for å øke riggkapastiten fra 2014 og utover. I en uttalelse i Seadrills børsmelding sier styreformann Fredriksen at det vil komme nye bestillinger av nybygg innen ultradypvann- og tender-kategoriene i «de kommende ukene».

Lover utbytte
I børsmeldingen skriver selskapet at det har konstatert en sterk økning i etterspørselen etter tender- og utradypvannsrigger det siste året. Etterspørselen stimuleres ifølge selskapet av sterk oljepris og letesuksess i både etabelrte og nye dypvannsområder - spesielt i USA og Vest- og Øst-Afrika.

- Den ferske økningen i dagratene for borerigger vil generere ekstra kontanter som kan brukes til en balansert kombinasjon av organisk vekst og sterk, langsiktig utbyttebetaling, lover Fredriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.