John Fredriksen-kontrollerte Seadrill solgte i april ifjor en rigg for 248,5 millioner dollar (drøye 1,4 milliarder kroner) til et knøttlite og ukjent britisk selskap nesten uten verdier eller aktivitet.

Bak det britiske selskapet Highway Investment Processing står to latviere som tidligere er knyttet til et forsøk på ulovlig eksport av våpen til Sudan, skriver Dagens Næringsliv.

Riggen ble umiddelbart videresolgt for 400 millioner dollar (nesten 2,3 milliarder kroner) til det statlige oljeselskapet Naftogaz i Ukraina, ifølge kontrakten mellom Naftogaz og Highway, som DN har tilgang til.

- Ingenting med oss å gjøre
Jon Olav Østhus, Seadrill-direktøren som forhandlet frem salget, vet ikke hvorfor en ny kjøper betalte 40 prosent mer for riggen.

– Det har ingenting med oss å gjøre. Vi fikk et tilbud på riggen og aksepterte det. Hva kjøper måtte finne på med riggen etterpå har ikke noe med oss å gjøre, sier Østhus til Dagens Næringsliv.

Seadrills riggsalg til Highway ble meglet av to ansatte i meglerhuset RS Platou, Guttorm Bentsen (49), daværende sjef for riggmegling i Oslo, og nåværende prosjektleder Odd Arild Espedal (40) i Moskva.

Konsernsjef Peter M. Anker i meglerhuset Platou bekrefter overfor DN at selskapet Highway kjøpte riggen av Seadrill, men sier de ikke kan kommentere kundeforhold og hvem som står bak selskapet.

- Jeg ser at dette har nyhetens interesse, gitt det som skjedde i etterkant, sier Anker til Dagens Næringsliv.

Les hele saken om salget av Seadrill-riggen på side 6-8 i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Seadrill hentet lett 1,7 mrd

Fredriksens styrehoff får motbør


Fredriksens riggkjempe pøser ut penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.