Bare dager etter at John Fredriksens Seadrill inngikk en stor kontrakt med russiske Rosneft innførte EU tøffe sanksjoner mot Russland som følge av uroen i Ukraina. En ny runde sanksjoner kan iverksettes allerede fredag, og det er dårlig nytt for Seadrill.

Les: Russland-sanksjoner rammer Seadrill

- Situasjonen er fremdeles uavklart, og vi fortsetter å evaluere den, sier Rune Magnus Lundetræ, finansdirektør i Seadrill, til DN.

Til Bloomberg sier Lundetræ at Seadrill ble i tvil om hvorvidt kontraktene bryter med de eksisterende sanksjonene da detaljer om sanksjonene ble kjent i forrige måned. Ifølge Bloomberg tetter de nye sanksjonene igjen hull som Seadrill har utnyttet.

Seadrill-aksjen falt fra start på Oslo Børs torsdag, og klokken  10,36 har den falt 1,66 prosent til 207,4 kroner. Hovedindeksen på Oslo Børs er på samme tid opp 0,06 prosent.

Kan ramme stor avtale

Seadrill la seg ut med både EU og USA da selskapet inngikk en intensjonsavtale med Rosneft i vår, og utvidet dem med å signert seks kontrakter 29. juli, dagen før den foreløpig siste runden med økonomiske sanksjoner mot Russland ble iverksatt. Kontraktene er verd 27 milliarder kroner, og til Bloomberg sier Lundetræ at sanksjonene fremdeles kan påvirke avtalen.

- Hvordan vurderer dere risikoen for at Seadrill rammes av  sanksjonene?

- Jeg ønsker ikke å gi noe eksakt tall for å sannsynliggjøre risikoen. Vi jobber videre med transaksjonen og har normal fremdrift i dealen med Rosneft, sier Lundetræ til DN.

Uavklart

EU-lederne møtes torsdag for å avgjøre om en ny runde med strammere sanksjoner mot Russland skal iverksettes. Ifølge Bloomberg innebærer de nye sanksjonene annet at transatlantisk samarbeid om oljeleting i arktiske farvann forbys.

Amerikanske og europeiske selskaper får dermed ikke samarbeide om å lete etter olje i de dype arktiske sjøområdene eller i oljesandområder i Russland.

- Hvilke konsekvenser kan dette få for Seadrill?

- Situasjonen er fremdeles uavklart slik at det er vanskelig å kommentere ytterligere på det nå, sier Lundetræ.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.