SEB Merchant Banking mener at det ikke er unormalt store svingninger i dagens oljepris, gitt det pressede oljetilbudet fra Libya og uroen i og rundt Syria.

Det sier råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking til TDN Finans tirsdag.

Han tror imidlertid at oljeprisen kan stige markert, opp mot 130 dollar fatet, dersom uroen i Midtøsten stiger mye mer.

- Det er ikke noen unormalt store svingninger, men oljeprisen fikk en liten stigning fordi man ikke visste hva som hadde skjedd, og det var kun en nyhetstittel som sa at en missil hadde gått av, sier Schieldrop til TDN Finans.

Ifølge ham er det tilbudssiden i Libya som gjør at markedet for olje nå er anstrengt.

- Hvis man ser på tilbudssiden produserer Libya så godt som ingenting nå. Fra å ha en normalproduksjon på rundt en og halv million fat pr dag er de nede på rundt 150-200.000 fat nå. Dette har derfor gjort at tilbudssiden er veldig anstrengt, og om man da får en stygg utvikling i Syria skaper det en ytterligere risikopremie, selv om det ikke reduserer tilbudssiden, fordi det kan få potensielle smitteeffekter rundt om i regionen, sier Schieldrop til TDN Finans.

Han tror at det verste som kan skje er at Israel og Irak blir involvert, selv om SEB-sjefen understreker at det er få som tror dette vil skje i dag.

- Det verste man kan tenke seg er at Israel blir involvert på en måte, og at Irak blir involvert. Hvis Irak blir involvert ved at man for eksempel får terrorbombing i den sydlige delen av Irak, hvor man har Basra som er den viktigste utskipningsterminalen av olje i Irak, da vil det være ekstremt negativt for oljeprisen i den forstand at den vil gå opp, sier Schieldrop til TDN Finans.

Han venter at den amerikanske kongressen vil godkjenne Obamas forslag om å gå til et begrenset angrep på Syria, noe han tror vil gi et løft i oljeprisen.

- Den høyeste prisen på brentoljen i år var 8. februar da den var på 119,17 dollar pr fat, og nå ligger vi på 115 så det er ikke lange veien opp dit. Hvis det er like lite oljeproduksjon som kommer ut av Libya om en ukes tid, og vi får et «ja» fra kongressen, burde man teste de høye nivåene fra februar, sier Schieldrop til TDN Finans, men han tror oljeprisen også kan stige enda høyere.

Les også:
- Microsoft fikk Nokia til røverpris
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.