- Ser man på lignende oppkjøp de siste årene, som Microsofts kjøp av Skype og Googles kjøp av Motorola og Youtube er prisen svært lav, sier analytiker Leif-Olof Wallin i Gartner Group til DN.no.

Han mener det er interessant å se hva Nokia har valgt å sitte igjen med.

- Etter salget har Nokia en avdeling som leverer mobilnettverk og en avdeling som utvikler digitale kart og navigasjonstjenester. Konkurransen er svært hard i mobilnettbransjen, så det er nok innenfor kart og navigasjon at Nokia kan hevde seg best i fremtiden. Jeg tror Nokia vil være et lønnsomt selskap i fremtiden, sier Wallin.

I tillegg sitter Nokia fortsatt på en betydelig portefølje av patenter som de lisensierer til andre mobilprodusenter. Microsoft har sikret seg ti års lisens på Nokias patenter gjennom oppkjøpet.

- Nokia har også en lite kjent avdeling som utvikler nye forretningsområder. Vi kan ikke utelukke at det kan komme for eksempel nettbrett fra selskapet i fremtiden, sier Wallin.

Kan redde Microsoft
Selv om Nokia ikke har klart å levere gode resultater på lenge tror Wallin at selskapet kan redde Microsofts mobilsatsning.

- Microsoft har kjøpt en selvgående enhet med sterke og flinke ledere. Jeg håper Nokia kan få Microsoft til å gjøre endringer i Windows Phone 8 som til nå har vært en fiasko. Det er lite utvikling av Windows Phone-telefoner hos andre partnere, så Microsoft trenger Nokia for å få telefoner med sitt system ut i markedet, sier Wallin.

Gartner understreker at Microsoft har fått med Nokias distribusjonsapparat på kjøpet og at man ikke skal undervurdere den sterke posisjonen Nokia allerede har i vekstmarkeder.

Finland er over Nokia
Gartner tror heller ikke det er et hardt slag for finner flest at mobildivisjonen nå er solgt.

- Nokias nedgang har kommet over tid. Det var nok hardere for finnene når Nokia la ned fabrikker og hentet inn sin første utenlandske sjef, kanadiske Stephen Elop, sier Wallin.

Les også:
Nokia-aksjen opp 45 %
Nokia vil selge mobilvirksomheten til Microsoft
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.