Den svenske storbanken SEB er en betydelig valutahandelsbank, men på grunn av bankens forsiktige linje klarte den likevel å unngå tap da den sveitsiske sentralbanken i midten av januar overraskende ga opp fastkurspolitikken.

I løpet av minutter styrket sveitserfranc seg nesten 30 prosent mot euro på formiddagen den 15. januar. På det laveste måtte man ut med godt under 0,9 sveitserfranc for én euro.

Inntil da var det et gulv på 1,2 sveitserfranc mot euro for å hindre at den sveitsiske valutaen ble for sterk.

Men ikke alle banker unngikk å gå på en «franc-smell». Internasjonale bankgiganter som Citigroup, Deutsche Bank og Barclays meldte om solide tap. I Skandinavia var det Saxo Bank som gikk på den største smellen med et tap på inntil 830 millioner kroner.

Boble-bekymringer

SEBs toppsjef Annika Falkengren mener den nåværende situasjonen i valutamarkedet ikke er sett tidligere, og at det derfor ikke er noen lærebøker som investorene og bankene kan støtte seg til for å navigere seg gjennom en labyrint med risiko som vokser seg mer kompleks dag for dag, sier hun til Bloomberg News.

- Vi har et marked med lave renter og deflasjon, kostnadskutt, høy ledighet i tillegg til geopolitisk uro. Man skal være forsiktig i denne situasjonen, sier SEB-sjefen til nyhetsbyrået.

Falkengren sier den ekstreme mengden likvider som sentralbankene pumper inn i markedet skaper bekymringer om at aktivapriser blåses opp, særlig i aksjemarkedet.

- Når vi får gratis likviditet fører det normalt til at det blir tatt større risiko et sted. Og det slutter vanligvis ikke godt, sier Falkengren til Bloomberg.

Finansdirektør Steen Blåbjerg i Saxo Bank sier i en kommentar til Bloomberg News at han ber kundene stålsette seg for en periode med ekstreme svingninger i kjølvannet av at ECB forbereder sitt store oppkjøpsprogram av obligasjoner og regjeringen i Hellas forsøker å reforhandle landets gjeldsbetingelser.

 

Les også: Denne overraskelsen styrket kronen
 

Kan holde på lenge så lenge de vil

- Verdens desidert farligste finansprodukt  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.