Euroen faller nær sitt laveste nivå hittil i år mot dollaren fredag morgen, og ligger også rundt det laveste nivå mot den norske kronen siden mai 2008.

En euro koster fredag morgen 1,32 dollar, mens man må ut med 7,87 kroner for en euro.

Fredag skal finansministre og sentralbanksjefer fra G20-landene møtes i Washington, og det er sannsynlig at de greske gjeldsproblemene kommer til å bli diskutert, skriver Bloomberg News.

Globalt problem
Det er nå bekymringer om at Hellas kan komme til å bli tvunget til å restrukturere gjelden sin.

- Det er stor sjanse for at G20 kommer til å diskutere Hellas, fordi det kan komme til å føre til en globalt finansproblem, sier Takashi Kudo i NTT SmartTrade til Bloomberg.

- Markedene ser ut til å ta inn over seg at Hellas kan bli presset til nødhjelp, og dollaren svekker seg. Risikoaversjon fører til at både dollar og yen blir kjøpt, legger han til.

Sjokkbølger
Uroen i Hellas sendte sjokkbølger innover markedene torsdag. Tall som den europeiske statistikkorganisasjonen Eurostat la frem igår viser at det greske budjsettunderskuddet var på 13,6 prosent av bnp i 2009.

Eurostats prognose overgår dermed greske myndigheters egen prognose på 12,9 prosent. Hellas la frem denne prognosen tidligere i april.

Les også: Sjokktall ryster Europa

I tillegg kuttet kredittvurderingsbyrået Moody's vurderingen av den greske statsgjelden torsdag ettermiddag fra "A2" til "A3". Hellas handles imidlertid allerede i markedet som om det skulle vært et "singel B"-selskap, ifølge analysesjef for kredittobligasjoner Pål Ringholm i First Securities.

En "singel B"-rating er den nest laveste vurderingen hos kredittvurderingsselskapene. En rating på et så lavt nivå blir omtalt "junk"- eller søppel-vurdering.

- Hold dere fast!
- Disse nyhetene blir naturligvis ikke mottatt godt i markedet. Det hjelper heller ikke at mer enn greske 10.000 arbeidstakere og studenter demonstrerte i gatene, med rop om at de myndighetene ikke skal etterleve IMFs og EUs råd/krav om budsjettkutt, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport.

- Dette gjorde at den toårige statsrenten steg fra 8,06 prosent ved stengning på onsdag til, hold dere fast, 10,22 prosent ved gårsdagens stengning, legger han til.

Les også:

- Hellas trenger kanskje mindre enn ti mrd.

- Krisepakken kan bli tre ganger så stor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.