I Oslo tingrett igår begynte tidligere derivatsjef Bjørn Sellæg (46) i SEB Enskilda på sin forkl#229 i straffesaken mot ham.

Sentralt i saken mot Sellæg står pengeoverføringer fra investorene Erik Henriksen og Lars Ditlevsen på over 40 millioner kroner, som påtalemyndigheten mener er unndratt beskatning.

I Sellægs forkl#229 gikk det blant annet frem at han tok et kraftig oppgjør med kundenes behandling av aksjemeglerne, skriver Dagens Næringsliv.

Fra 2000 til 2004 hadde Sellæg en inntekt på tilsammen 35 millioner kroner i SEB Enskilda. På tross av en imponerende kundeliste, fikk Sellæg etterhvert meglerbransjen og «meningsløst lange arbeidsdager» langt opp i halsen.

Blant Sellægs kunder var Torstein Tvenge, Finn Haadem, Tore Aksel Voldberg, Erik Henriksen og Kjell Inge Røkke og Aker-systemet.

«Meglere er blitt en pariakaste»
I retten ble det igår lest opp et avskjedsbrev, som Sellæg skrev til sin daværende sjef Mads Syversen.

– Meglere er blitt en pariakaste. Vi skal vise kundene respekt, mens de står fritt til å behandle oss som dritt. Det er uakseptabelt. Vi tar oss godt betalt for våre tjenester, men vi er ikke prostituerte og jeg kan ikke leve med at vi behandles som sådanne, skrev Sellæg i brevet.

Sellæg skriver også i brevet at meglerens lodd med at hverdagen har vært bundet av kundenes ønsker og behov har blitt tyngre, og tildels for tungt.

– Manglende respekt og forståelse for våre bidrag er blitt påtagelige fra både kunders og eiers side, så for meg synes det ikke lenger mulig eller forsvarlig å bruke ytterligere år på å jobbe for mennesker som i så begrenset grad setter pris på vår innsats. Føler meg bundet, ikke fri. Det er blitt et ork å gå på jobb og slik kan jeg ikke fortsette å leve, skriver Sellæg.

Oppgitt
Sellæg er også oppgitt over at meglerhusets kunder har glemt hvor mye hjelp det fikk i nedgangsperioden fra 2000–2003.

Mads Syversen ønsker ikke å kommentere denne saken.

Eiendoms- og aksjeinvestor Torstein Tvenge, som var en av Sellægs kunder, stiller seg uforstående til at Sellæg skal ha følt seg som «prostituert» og blitt behandlet som en «dritt».

Tvenge sier han «aldri har behandlet Bjørn sånn», og hevder Sellæg var en av de dyktigste og mest hardtarbeidende i hele Enskilda-systemet.

Investor Tore Aksel Voldberg ønsker ikke å kommentere saken, mens Aker-systemet og Kjell Inge Røkke ikke har noen offentlige meninger om Sellæg.

Les også: Sendte regningen til Monaco (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.