Politiet mener tidligere meglertopp Bjørn Sellæg kan settes i sammenheng med minst 66 transaksjoner knyttet til Monaco-registrerte selskaper i løpet av tre år og at Sellæg skulle betalt skatt av godene. Transaksjonene utgjør deler av tiltalen mot den tidligere derivatsjefen i Enskilda Securities (nå SEB Enskilda).

Spores til utlandet
Politiet mener å kunne bevise at Sellæg både ha levd godt på inntekter andre har beskattet, og at han har skjult det reelle eierskapet av flere selskaper gjennom truster i utlandet. Det er de to Monaco-selskapene Springlark og Vadis som i følge politiet har plukket opp svulstige regninger på vegne av Sellæg. Blant de 66 transaksjonene er det privatflyregninger til Netjets for mer enn millionen. En av regningene er betaling for leie av yacht på knappe 180.000 kroner, et opphold i Aspen Mountain Club til drøye millionen og leie av sommerhus i St. Paul for rundt 250.000 kroner og leie av villa i Korsika for over 100.000 kroner. Det er også en transaksjon på over 50.000 kroner til skredder og utallige limousin-regninger.

- Ikke skyldig
Da Sellæg tok plass i vitneboksen for å få tiltalen mot seg lest opp, var han tydelig på sin uskyld.

- Jeg kommer til å svare «ikke skyldig» klart og tydelige på alle disse postene, sa Sellæg på dommerens spørsmål om hvordan han stilte seg til tiltalens første post.

Sellæg er tiltalt for brudd på ligningsloven for å ha unndratt et sted mellom 9,6 millioner kroner og nesten 18 millioner kroner i skatt i årene 2000 til 2004. Pengene skal være Sellægs andel av gevinster som Enskilda-kunden Lars Ditlev Ditlevsen fikk på transaksjoner Sellæg foresto for han. Myndighetene mener også at Sellæg skulle betalt skatt for store gode han fikk av en rekke Monaco-selskaper som knyttes til Erik Henriksens selskaper i Sabaro-sfæren.

Ble gjenopptatt
Det er satt av fem hele uker til saken, som kunne rent bort om ikke en sentral person hadde endret forkl#229 i 2008. Saken ble nemlig først henlagt som sivil skattesak, for siden å bli gjenopptatt som straffesak noen år senere. Henleggelsen kom etter at Sellæg og investoren Lars Ditlev Ditlevsen ga like forkl#229er til skattemyndighetene om de økonomiske forholdene dem i mellom. Etter at Ditlevsen senere endret sin forkl#229, ble saken gjenopptatt og det endte med at tiltale ble tatt ut for Sellæg og Ditlevsen.

Ditlevsen ble sist høst dømt til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav fire måneder ubetinget i en tilståelsessak. Dommen er ikke rettsskraftig ettersom Ditlevsen har anket straffeutmålingen da ikke hele straffen ble gjort betinget.

Les også: Dømt for annens skattesvik

Straffeutmålingen
Under den første dagen i retten la politiadvokat Ragnvald Brekke frem påtalemyndighetens fremstilling av saken. Han ba retten begynne å tenke på hva som vil være passende straff.

- Retten må ha øye for hva det betyr for straffeutmålingen at det dreier seg om store beløp, hvor lenge det har pågått, om det foreligger brudd på interne instrukser og at forholdene ligger langt tilbake i tid, sa Brekke som også la til at Sellæg antagelig vil hevde at inntektene som gjenfinnes i tiltalen ikke er skattepliktige fordi han mener det ikke er utført arbeid for dem.

Ved hjelp av sin egen disposisjon på 64 sider tegnet aktor bilde av et pengeforbruk som kan sies å være oppsiktsvekkende. I følge Brekke skal den daværende meglertoppen ha svidd av drøye 80 millioner kroner på de fem årene fra 2000 til 2004. Han opplyste også at det finnes en rekke øvrige transaksjoner som muligens kan tilbakeføres til Sellæg, som man har valgt å ikke ta med i tiltalen. Hvis man går ut fra at også disse er Sellægs skal han ha hatt et personlig forbruk på 100 millioner kroner i femårsperioden.

Reagerte allerede i 2003
Pengeforbruket skal ha vært så enormt at en anonym person varslet både Kredittilsynet (nåværende Finanstilsynet, red. anm.) og Kapital om dette i 2004. Også internt i meglerhuset Enskilda, som da var eiet av Orkla, ble forbruket en sak mellom Sellæg og hans overordnede allerede i 2003 etter at kunder reagerte overfor ledelsen i meglerhuset. Det ble kjent da Brekke leste opp fra intern korrespondanse fra meglerhuset i retten. Der kom det frem at Mads Syversen hadde dialog med Sellæg om pengebruken og om Sellægs gjeldssituasjon også etter at derivatsjefen sluttet i meglerhuset. Enskilda koblet også inn sin kommunikasjonsrådgiver etter at Kapital skrev om Sellægs økonomiske forhold.

Når Bjørn Sellæg skal forklare seg i morgen får retten høre hans forkl#229 for hvem som har plukket opp regningene og hvordan han har kunnet finansiere livsstilen.

Les også: Bryllup og diamantring betalt fra skatteparadis

<b>Sellæg kan bli slått personlig konkurs om 1 uke</b> (februar 2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.