-- Oppdatert artikkel --

Oljeboring i Arktis kan ødelegge levevilkårene for små hoppekreps, som er en av de viktigste leddene i næringskjeden i Arktis, skriver Videnskap.dk.

Hoppekrepsens egg-membram er meget tynn og sårbar for eksempel overfor olje i vannet, konkluderer danske forskere ifølge ing.dk.

- Vår forskning viser at det kun krever svært små mengder olje i havet før hoppekrepsens egg ikke lenger klekkes. Og hvis det ikke er hoppekrepsyngel i vannet, har fiskeyngel ikke noe å spise. Selv små oljeutslipp i Arktis kan komme til å knekke næringskjeden fullstendig, sier professor Torkel Gissel Nielsen ved DTU Aqua til avisen.

Hoppekrepsen det er snakk om har det latinske navn Calanus hyperboreus.

Små tilførsler av olje kan på langt sikt være det desidert dårligste scenariet, viser danskenes forskning.

For ikke bare blir hoppekrepsenes egg ødelagt av olje, men oljen vil bli en fast del av hele næringskjeden. Det vil få store konsekvenser for utviklingen og yngelen av fisk i området. I tillegg lever både krepsdyr og fugler av å spise hoppekreps, skriver Videnskab.dk.

Les også: Dødelig miks dreper verdenshavene



Verdens største oljeselskap vraker Grønland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.