Kampen mot asiakarpen hardner til i USA.

Fire typer asiatisk karpe har tatt over Mississippi og truer annen fisk i de store sjøene. Siste mulighet for å stagge karpen, er å la kineserne spise den opp, skriver Dagens Næringsliv.

Karpen ble bragt over til fiskeoppdrettsanlegg i Arkansas på 70-tallet for å spise alger og bedre vannkvaliteten.

Etterhvert spratt fisken over i Mississippi-elven. Der liker de seg skremmende godt. En karpe kan legge opptil en million egg og de kan bli opptil 50 kilo.

Vil grave igjen hele kanalen

Karpen spiser opp det som er av plankton og fortrenger innfødte planktonspisere og småfisk av mange slag. Så ille er det blitt at asiatiske karper nå skal utgjøre ni av ti fisker som fanges i deler av Mississippi-systemet, som i Illinois-elven.

Frykten er at karpen snart svømmer over i de store sjøene nord mot Canada og ødelegger det omfattende kommersielle fisket der.

Fem delstater ved de store sjøene vil ha hele kanalen mellom Mississippi og Lake Michigan gravd igjen, men fikk ikke medhold av Høyesterett ifjor. Statsadvokat Bill Schuette i Michigan sier likevel i en pressemelding at Obama snarest må tette kanalen for å redde fiskeindustrien og fritidsbåtlivet på sjøene.

Vil sende den tilbake
Andre ser imidlertid muligheter til å tjene penger på karpen.

Fire kinesisk-amerikanske investorer har i år dratt i gang Two Rivers Fisheries, der tanken rett og slett er å eksportere karpen tilbake dit den opprinnelig kommer fra.

Inne på kontoret i den lille landsbyen Wickliffe med 700 innbyggere ved bredden av Mississippi skisserer fiskemottaksdirektør Angie Yu planene overfor Dagens Næringsliv, men logistikken er komplisert.

Fisken sløyes og fryses ned her, før den sendes i frysecontainer på tvers av USA for utskipning til Kina. Det er foreløpig vanskelig å filetere karpen, den har for mange ben. Arbeidskostnadene er også høyere enn i Kina. Likevel tror hun kineserne vil bla opp mer for fisken herfra:

– Karpen her i Mississippi er vill og svømmer rundt i vannet på egenhånd. Vannet er renere her. Karpen fra Mississippi er også mye større enn karpen som vokser opp i dammer i Kina.

Hun forteller at kineserne har drevet oppdrett med karpe i dammer i tusener av år. Karpen er ansett for å være lykkebringende og er blant annet populær i avbildninger sammen med småbarn.

Les også: Døde områder i verdenshavene vokser


<b>Farene i verden bare øker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.