Veksten i verdensøkonomien er redusert mens risikoen er økt.

Det vil sannsynligvis være en av konklusjonene når G20-landene skal skrive en felles uttalelse etter møtet mellom sentralbanksjefer og finansministre i Mexico, ifølge et utkast som Bloomberg News refererer til, skriver nyhetsbyrået Direkt.

Både en mulig forsinkelse i krisehåndteringen i Europa og en stor finanspolitisk innstramming i USA og Japan trekkes frem blant risikofaktorene.

Andre risikofaktorer er svakere vekst i en del fremvoksende økonomier og tilbudssjokk for flere råvarer.

Livlig diskusjon
Japans finansminister Koriki Jojima sa under G20-møtet i Mexico City at en sterk yen innebærer en nedsiderisiko for økonomien, ifølge Bloomberg News.

Han sa det hadde vært en livlig diskusjon og meningsutveksling om gjeldskrisen i Europa og budsjettsituasjonen i USA.

Hvis Demokratene og Republikanerne ikke raskt etter tirsdagens presidentvalg greier å bli enige om hvordan budsjettunderskuddet i USA skal reduseres i årene fremover, vil de automatiske budsjettkuttene man ble enige om ifjor tre i kraft fra 1. januar.

Budsjettkontoret i Det hvite hus har tidligere opplyst at forsvarsbudsjettet vil bli rammet av et kutt på 9,4 prosent, mens innenrikspolitisk aktivitet kommer til å bli kuttet med 8,2 prosent. Totalt kan kutt på rundt 600 milliarder dollar eller nesten 3.500 milliarder kroner slå inn fra årsskiftet.

Kan bli hardt rammet
Frykten er at USA skal rase utfor det som kalles skattestupet, eller «fiscal cliff» på engelsk.

– Hvis ikke USA løser problemene med skattestupet, kan både den amerikanske økonomien og verdensøkonomien som helhet bli rammet hardt. Derfor kommer alle landene i G20 til å be amerikanerne om å gripe besluttsomt inn, sa Japans sentralbanksjef Masaki Shirakawa mandag, ifølge NTB.

Troverdighet på spill
Canadas finansminister Jim Flaherty sa at G20 vil kunne bli enige om å gi USA mer fleksibilitet for å nå sine underskuddsmål, samtidig som de bekrefter tiltakene for mer bærekraftige gjeldsnivåer.

G20-landene ble i 2010 enige om å halvere underskuddet på statsbudsjettene og begynne å stabilisere gjelden som andel av BNP frem til 2016.

Flaherty sa at G20s troverdighet står på spill om de ikke bekrefter sitt mål om gjeldsreduksjon, og han sier det er svært viktig at USA viser lederskap om dette.

Australias finansminister Wayne Swan skrev i en kommentar i forkant av møtet at G20-landene ser på den globale innhentingen som skjør og oppfordrert Europa til å fortsette med sin finansielle integrasjon og USA med å redusere sitt budsjettunderskudd.

Les også: - Trolig den største svindelen noensinne



<b>IMF: Gjeldskrisen i eurosonen er forverret</b>

<b>- Forsøkene på å løse gjeldskrisen har vært, og vil være, forgjeves</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.