Norske bedrifter melder om litt lavere vekst de siste tre månedene, viser resultatene fra Norges Banks undersøkelse i sentralbankens regionale nettverk som sentralbanken la frem fredag.

Veksten har vært svakere enn kontaktene så for seg forrige gang sentralbanken snakket med dem i mai i år.

Rapporten danner et svært viktig informasjonsgrunnlag når sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre setter styringsrenten.







Nedgang i forventningene
I rapporten falt produksjonsindikatoren til 0,8, ned fra 0,89 i forrige runde i mai. Indeksen går fra -5 til +5, der -5 indikerer stort fall mens +5 indikerer kraftig vekst.

Produksjonsindikatoren for neste seks måneder falt til 0,94 denne gangen fra 1,04 i mai.

«Veksten har tiltatt i hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien. Oljeleverandørene og tjenesteyting rettet mot husholdninger meldte om lavere vekst, mens i øvrige næringer har veksten vært relativt stabil siden forrige runde. Samlet ventet bedriftene fortsatt moderat vekst i produksjonen det neste halve året», skriver Norges Bank i en pressemelding.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener rapporten fra nettverksbedriftene bør få Norges Bank til å revurdere sine prognoser om en bedring i veksten til neste år.

- De bør vurdere å ta ned vekstanslagene for norsk økonomi noe, sier Haugland til DN.no.

Norges Bank forventer en vekst på 2,5 prosent i år og 2,75 prosent til neste år.

- Denne undersøkelsen støtter vårt syn om at norsk økonomi går svakere enn dette, og at økonomien kommer til å gå svakere fremover. Så vi tror at de kommer til å nedjustere sine anslag, sier Haugland.

Færre med kapasitetsproblemer
Ifølge sentralbanken har andelen bedrifter som meldte om kapasitetsproblemer falt i alle næringer, og det meldes om lettere tilgang på arbeidskraft. Veksten i sysselsettingen de siste tre månedene har avtatt fra mai. Kontaktene ventet svakt avtakende vekst i sysselsettingen fremover.

«Kontaktene anslo en årslønnsvekst for 2013 på litt over 3,5 prosent. Det er relativt små variasjoner mellom næringene», skriver Norges Bank imeldingen.

Tidligere denne uken viste den månedlige prissstatistikken fra Statistisk sentralbyrå at den underliggende prisveksten nå er på 2,5 prosent, som er målet Norges Bank har satt for rentesettingen. Dermed taler mye for at Norges Bank blir nødt til å oppjustere prognosen for den videre utviklingen i renten fremover.

Svakere vekst og mindre press i økonomien trekker imidlertid i motsatt retning. Haugland tror dette gjør det lettere for sentralbanken å argumentere for at det plutselige hoppet i prisveksten kan skyldes midlertidige effekter.

- Det gjør det hakket enklere å lande på en beslutning om at inflasjonshoppet ikke skal ha altfor mye å si for rentebanen.

Selv tror Haugland at styringsrenten blir hevet i andre halvår til neste år.

- Hvis Norges Bank fremskynder sitt første rentehopp til mars 2014, ser vi for oss at første rentehopp kommer i andre halvår 2014. For fortsatt er det slik at det er et skille mellom oss og Norges Bank når det gjelder synet på norsk økonomi, sier Haugland.

Tror på andre kvartal
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror på sin side at første rentehopp kommer i løpet av andre kvartal neste år.

- Til tross for at Norges Bank vil revidere ned produksjonsgapet forventer vi å se en oppjustering av rentebanen neste uke. Gitt den sterke inflasjonsutviklingen, som langt overgår Norges Banks forventninger, en svakere krone enn ventet, samt høyere internasjonale renter, forventer å se uendret rente fra Norges Bank neste uke og en rentebane som impliserer en renteøkning i andre kvartal neste år, skriver Due-Andresen i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

LES OGSÅ:

<b>Markedets dom: - Norges Bank vil heve tre ganger neste år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.