Om litt under en uke skal Norges Bank presentere sin rentebeslutning og prognoser for den videre renteutviklingen. Mens sentralbanken tidligere i sommer åpnet for at renten faktisk kunne bli satt ned på det kommende møtet, er et kutt nå helt utelukket, ifølge rentemarkedet.

Tre rentehopp
I markedet for fremtidige rentekontrakter, det såkalte FRA-markedet, kan man lese ut hva markedsaktørene forventer av den videre renteutviklingen.

- Etter at kjerneinflasjonen helt uventet hoppet opp til målet på 2,5 prosent, har renteforventingene i markedet økt. FRA-rentene ser nå ut til å reflektere en forventing om at Norges Bank vil heve tre ganger neste år, med til sammen 75 basispunkter. Det er ikke forventet noen renteendring i år, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets.

Tidligere denne uken viste den månedlige prisstatistikken fra Statistisk sentralbyrå at prisveksten i Norge, målt ved kjerneinflasjonen, nå er på 2,5 prosent, altså helt på målet som Norges Bank har for rentesettingen. Målet ble nådd flere år før sentralbanken selv ventet.

Engangsløft
- Inflasjonshoppet vil bidra til en høyere rentebane, og tilsier at sentralbanken fjerner den kortsiktige nedsiderisikoen som ligger i rentebanen og signaliserer en tidligere renteoppgang enn de gjorde sist, kanskje allerede i mars neste år. Hvor mye inflasjonen vil løfte banen, avhenger av hvordan sentralbanken tolker inflasjonsoppgangen. Vår vurdering så langt er at dette ikke er starten på en sterk oppadgående trend i inflasjonen, men et engangsløft som skyldes en kombinasjon av værrelaterte faktorer og et oppdemmet kostnadspress i kombinasjon med den brå svekkelsen av kronen, skriver Haugland i rapporten.

Klokken 10 i dag publiserer Norges Bank sin regionale nettverksundersøkelse, som kan sees på som en slags temperaturmåler i norsk næringsliv. Sentralbanken har ved flere tidligere anledninger lagt stor vekt på rapporten. Rapporten er blant de siste brikkene som faller på plass før neste ukes rentebeslutning.

- Trolig vil nettverksbedriftene rapportere om en moderat produksjonsutvikling, om lag på nivå med nivået i forrige undersøkelse i mai. Om bildet viser seg å være svakere enn dette, vil det i seg selv bidra til å dempe oppjusteringen av rentebanen neste uke, skriver Haugland.

LES OGSÅ:

Her er triksene Olsen må bruke nå

Les mer om den overraskende prisveksten:

- Det var sjokktall - igjen!

Kraftig prisvekst i august

Les på DN.no i dag:

Samstemte meglertopper: - Oppturen i aksjemarkedet vil forsette...

Riksrevisjonen gransker NRK (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.