Nordea Markets mener det «ikke er nok fisk i sjøen», og ser nå laksepriser på 40 kroner per kilo i både 2014 og 2015.

Det skriver senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea i en sektoroppdatering torsdag, ifølge TDN Finans.

«I 2013 steg spotprisen på laks med 50 prosent drevet av en fire prosents nedgang i oppdretten», skriver Giskeødegård.

Høyeste priser på tre år
Ifølge ham er prisene på nivåer man ikke har sett siden 2010/11, og han mener det viktigste for prisutviklingen fremover er endringer på tilbudssiden.

«Når vi ser inn i 2014 er det ingen økning i tilbudssiden i Norge, noe som er litt høyere enn nedgangen på fire prosent i 2013, og i Chile tror vi produksjonen av laks vil falle», skriver han.

Giskeødegård mener det ikke er noen tegn på tilbudssjokk i 2014 eller 2015.

«Basert på dette øker vi estimatet for lakseprisene i 2014 fra 38,5 til 40,0 kroner per kilo, og 2015-prisene fra 37,0 til 40,0 kroner per kilo», skriver Nordea-analytikeren.

Meglerhuset øker kursmålene på alle sjømataksjene som dekkes med 10 til 15 prosent, og trekker frem Salmar og Bakkafrost som toppvalg innen sektoren.

Høyner Bakkafrost og Salmar
«Ettersom at spotprisen for laks er ventet å være nær 2013-nivåene venter vi at kontraktsprisene vil være hoveddriveren bak bedret inntjening», skriver Giskeødegård.

Før fjerde kvartalsrapporten øker han kursmålet på Bakkafrost fra 120 til 135 kroner per aksje, og gjentar den sterke kjøpsanbefalingen.

Nordea mener også tiden er inne for at Salmar «høster» fra sin aggresive M&A-profil de seneste årene i 2014.

Giskeødegård opplyser at selskapet planlegger å slakte 133.000 tonn i 2014, som er en økning på 17 prosent fra 2013.

«Siden vi venter at lakseprisene vil stige i 2014, estimerer vi en økning i ebit på 50 prosent i 2014», skriver han.

Basert på denne estimatøkningen høyner Nordea kursmålet på Salmar fra 100 til 115 kroner per aksje, og gjentar sin sterke kjøpsanbefaling.

 

- Begrenset tilbud i 10 år
Analytiker Lars Liabø i Kontali Analyse frykter at produksjonsveksten for atlanterhavslaks i verste fall kan bli så lav som to prosent i snitt per år på global basis de neste ti årene.

Det skriver Intrafish torsdag, som viser til et foredrag han holdt på FHL Nordnorsk Havbrukslags årssamling i Tromsø, ifølge TDN Finans.

Liabø venter at veksten vil bli 2-5 prosent, mens det er «lite sannsynlig» med en vekst så høyt som ti prosent.

Mangler kapasitet
Han tror ikke produksjonskapasiteten vil bli fullt utnyttet.

- Med unntak av Norge er vekstpotensialet begrenset. Der kan vi fortsatt få en vekst, men veksttakten er avhengig av tillatelser fra myndighetene og hvilke grep næringen selv tar. Men selv om vi i Norge skulle oppleve en vekst på ti prosent, blir jo det bare noe over fem prosent totalt, sier Liabø til IntraFish.

Ifølge ham mangler det kapasitet i Skottland, på Færøyene og i Canada.

- Veksten der flater ut. Det er vanskelig å øke produksjonen, sier han.

Les også:
Asia i dag: Briste eller bære for Kina

<b>Enger snakker ut om korrupsjonssaken</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.