Små- og mellomstore fabrikker i Kina sliter med lav ordreinngang, prispress og høyere lønninger. Mange velger å stenge fabrikkene i flere uker rundt kinesisk nyttår.

Kina vil om noen dager legge frem de offisielle økonomiske statistikkene for 2013. Den økonomiske veksten havnet etter all sannsynlighet på det laveste nivået siden 1990-tallet – etter all sannsynlighet på rundt 7,5 prosent.

Eksportveksten er lavere enn forventet i Kina, som til tross for dette gikk forbi USA som verdens største handelsnasjon – målt i produkter – i 2013. Dette er basert på offisielle statistikker. Analytikere mener at eksportørene har forfalsket fakturaer i stor skala de siste årene.

- Aktiviteten i næringslivet har vært ganske så svak – både når det gjelder eksport og produksjon. De fleste ordrene fra 2013 har nå blitt levert. Eksporttallene for november var sterke, men jeg tror mye av den veksten var oppblåst, sier Kina-økonom Kevin Lai hos Daiwa Capital Markets i Hong Kong til Reuters.

Små- og mellomstore fabrikker har valgt å holde stengt før og etter kinesisk nyttår, som starter først om to uker.

Konkurransen er hard og det er lavere aktivitet hos mange selskaper langs kysten. Marginene er hardt presset, noe som blant annet skyldes lønnsveksten.

Mange selskaper har ikke råd til å investere i moderne produksjonsutstyr og er avhengig av den gamle modellen hvor flittige arbeidere står for produksjonen.

- Ordreinngangen er ikke det største problemet; det er arbeiderne. Lønningene har økt med mellom 20 og 30 prosent i året og antall arbeidstakere faller, sier fabrikkeier He Songping til nyhetsbyrået.

Over store deler av Asia er det for tiden høy lønnsvekst. Ifølge Hays' Asia Salary Guide 2014vil lønningene øke med i gjennomsnitt 7 prosent i 2014 med høyest lønnsvekst i India, Kina og Vietnam. I den kinesiske teknologisektoren forventes det at lønningene øker med mellom 15 og 20 prosent.

Kinesiske myndigheter har ikke offentliggjort de økonomiske vekstmålene for 2014. Det skal igangsettes reformer i 2014 for å skape en mer bærekraftig vekst hvor målet er at økonomien skal bli mindre avhengig av eksportsektoren og store offentlige investeringer.

«2014 vil bli briste eller bære for de kinesiske reformene. Vi er relativt optimistiske for utsiktene til reformer til tross for at et mer samordnet forsøk på å ta tak i gjeldsproblemene kan føre til en svakere økonomisk vekst», skriver Capital Economics.

Analyseselskapet tror at vitamininnsprøytingen Kina fikk i fjor sommer for lengst er over.

«Det virker som at Kinas økonomiske fremdrift allerede falmer», skriver økonomene i en ny oppdatering for 2014.

INDIA Capital Economics er positive til de fleste fremvoksende markedene i Asia. De tror imidlertid at India vil skuffe mange investorer som har pøst penger inn i landet etter at den nye sentralbanksjefen fikk frie tøyler til å håndtere økonomien i september.

I denne firemånedersperioden har nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen klatret med nesten 20 prosent.

Det skal avholdes valg i India i vår og det er fortsatt helt åpent hvem som vil danne en ny regjering. Delstatsvalgene ved slutten av 2013 viser frustrasjon hos velgerne og nye, reformvennlige partier har fått innflytelse i blant annet Delhi.

REFORMER Gjennomgangstemaet for 2014-prognosene fra internasjonale finansinstitusjoner er at Asia må gjennomføre reformer. Dette har mange utsatt etter finanskrisen mens de har blitt oversvømt med billig kapital fra vestlige land.

Denne kapitalstrømmen er i ferd med å forsvinne når USA, EU og Japan fjerner støttetiltakene og sender renten tilbake til et mer normalt nivå.

Verdensbanken skriver i den årlige rapporten «Global Economic Prospects» at normaliseringen av pengepolitikken kan føre til at kapitalstrømmen til fremvoksende markeder faller med inntil 80 prosent.

AUSTRALIA Lavere etterspørsel etter råvarer fra Kina og andre store asiatiske økonomier rammer Australia med full styrke med tap av arbeidsplasser. Mens arbeidsledigheten faller i Europa og USA forventes det en økning i Australia.

Den australske økonomien tapte 22600 arbeidsplasser i desember, ble det bekreftet i dag. Det var forventet en vekst i arbeidsplasser. Ledigheten ligger fortsatt på 5,8 prosent, men dette skyldes lavere delaktig i arbeidslivet.

«Dette er en negativ utvikling. Det viser at arbeidsledige blir mer og mer desperate og forlater arbeidslivet», skriver Nomura Securities.

Den australske valutaen har falt med over en prosent i dag og er på det svakeste mot amerikanske dollar siden 2010.

Deler av Australia er inne i en hetebølge. Tennisturneringen Australia Open ble utsatt i dag slik at det ikke skal spiller på dagtid. Temperaturen i Melbourne har vært på rundt 44 grader.

MARKEDENE Den svake optimismen fra Wall Street har forflyttet seg til de asiatiske aksjemarkedene med små bevegelser ved de største børsene.

Bangkok-børsen er vinneren ved halvkjørt løp på torsdag med en oppgang på 1,1 prosent. En utbrytergruppe av demonstrantene truet med å stenge børsen hvis statsminister Yingluck Shinawatra ikke trakk seg innen onsdag kveld.

Protestledelsen sa igår kveld at de ikke vil gå etter flykontrollen, hovedflyplassen eller Bangkok-børsen.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong har steget med 0,3 prosent – det samme som Taipei-indeksen på Taiwan.

Nikkei-indeksen i Tokyo faller 0,39 prosent til 15.747 poeng torsdag.

morten.iversen@dn.no

Les også: - Risikoen er i Kina - ikke i Vesten


- Verden vil drukne i likviditet

Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent


- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.