Skipsverftet Harland and Wolff, som er eid av norske Dolphin Drilling (tidligere Fred. Olsen Energy), er ventet å bli satt under administrasjon i dag, mandag.

Det melder BBC.

I fjor la Dolphin Drilling, hvor Anette Olsen er styreformann, verftet ut for salg etter det BBC omtaler som «alvorlige finansielle problemer».

Lineren Titanic ble bygget i verftet som ligger i Belfast. Siden gjort udødelig i James Camerons film med samme navn.
Lineren Titanic ble bygget i verftet som ligger i Belfast. Siden gjort udødelig i James Camerons film med samme navn. (Foto: AFP PHOTO / SOUTHAMPTON CITY COUNCIL)

Ønsker nasjonalisering

130 jobber skal stå i fare, og forrige mandag gikk arbeiderne ved verftet ut i protest. Fagforeningene på verftet ønsker at det skal bli nasjonalisert, noe britiske myndigheter ikke har vært villig til å gjøre. Det engelske arbeiderpartiet Labour har stilt seg bak dette forslaget, men myndighetene har kalt det et «kommersielt problem».

Verftet er kanskje mest kjent for det ikoniske skipet «Titanic», som forliste på sin jomfrutur i 1912.

Til tross for status som skipsverft, har ikke Harland and Wolff bygget et skip siden 2003, og har siden den tid jobbet med marineaktivitet.

Styreleder i NHST og eneeier av Fred. Olsen & Co., Anette Olsen
Styreleder i NHST og eneeier av Fred. Olsen & Co., Anette Olsen (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

På starten av 1900-tallet var verftet verdens største, med over 30.000 ansatte.

Overtatt av Fred. Olsen i 1989

I 1989 ble verftet solgt av den britiske stat og overtatt av Dolphin Drilling, som på den tiden het Fred. Olsen Energy.

Anette Olsen, som i dag er eneeier av rederiet Fred. Olsen & Co., er datter av skipsreder Fred. Olsen, og tippoldebarn av Petter Olsen som på sin tid grunnla det som i dag er kjent som Fred. Olsen & Co. Rederiet er Dolphin Drillings morselskap.

Hun er regnet som en av norsk næringslivs mest innflytelsesrike personer og har styrelederverv i en rekke norske selskaper, deriblant DN-eier Norges Handels- og Sjøfartstidende (NHST).

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Olsen mandag formiddag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.