Det kriserammede, spanske skipsverftet Barreras har kansellert byggingen av to nye skip for Havila Kystruten – og dermed ryker definitivt seilinger med skipene mellom Bergen og Kirkenes fra januar 2021. Den spanske lokalavisen Faro de Vigo meldte om bruddet først, og nyheten ble plukket opp torsdag av Nett.no på Sunnmøre.
For noen uker siden skrev DN at Sunnmøre-reder Per Sævik, som står bak Havila Kystruten, risikerer store dagbøter om skipene er forsinket og det ikke har klart erstatningsfartøy i tide. Ett år med bøter kan i verste fall utgjøre 240 millioner kroner for to skip.
Sævik åpner for å reforhandle med staten.
– Det er en forarget situasjon vi er kommet opp i, sier Per Sævik, på telefon fra Bergen lufthavn, under en mellomlanding på vei hjem til Sunnmøre.
Åpner for å reforhandle
Sævik erkjenner at bygging av to nye skip må flyttes til et annet verft og at de leveres forsinket til oppstarten i 2021. Da skal Havila etter planen overta fire av 11 seilinger fra konkurrenten Hurtigruten.
I avtalen med staten er det listet opp detaljerte tekniske krav Havila Kystruten skal innfri, for eksempel:
- Skipets seilingsdybde skal være maksimalt 5,20 meter, fordi kystleden er grunn.
- Det er strenge minstekrav til kjøle-, fryse- og lastekapasitet om bord.
- Skipet må kunne ta med biler.
– Vi skal klare å starte opp i 2021, og er i dialog om et titall ulike alternativer for erstatningsfartøy, sier Sævik.
– Kan skipene innfri alle krav i statsavtalen fra 2021?
– Om det dekker alle krav, skal jeg ikke være kategorisk på akkurat nå. Dette er noe vi jobber med, og har fullt trykk på for å finne en løsning.
Havila Kystruten har hatt månedlige møter med Samferdselsdepartementet i høst for å orientere om utviklingen, og diskutere hvordan rederiet kan unngå dagbøter.
– Vi møtte departementet senest for to uker siden. Før julefreden senker seg, tror jeg vi skal ha en plan.
– Klarer dere å unngå dagbøter?
– Hvis vi oppfyller kontrakten, så skal vi det, sier Sævik.
Departementet sier om muligheter for å få dispensasjon i avtalen:
– Departementet må forholde seg til de kravene som er stilt selskapet, nemlig oppstart av betjening av kystruten Bergen-Kirkenes fra 1. januar 2021. Hvis disse kravene ikke innfris, vil det kunne medføre trekk i vederlaget.
Skrogene kan være tapt
Det er uklart hva som skjer med skrogene under bygging på Barreras-verftet.
– Det er knapt 1000 tonn stål som er ferdig produsert på hvert av skipene, og det er positivt om et annet verft kan dra nytte av det. Det er for tidlig å si, sier Sævik.
Nå forhandler Havila med andre verft i utlandet om å bygge skipene. To søsterskip er under bygging i Tyrkia.
– Det vi spør om, er en kontrakt for bygging av nye skip fra null. Foreløpig er det utenlandske verft vi har fått priser fra, sier Sævik.
Cirka 400 millioner kroner er allerede forhåndsbetalt til Barreras-verftet. Nå er verftet overtatt av hotellgiganten Ritz-Carlton, som også har et skip under bygging på verftet.
– Det er gitt garantier fra bankene, så de pengene skal vi få tilbake. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, sier Sævik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.