Etter måneder med usikkerhet og forhandlinger om det kriserammede offshorerederiet Farstad Shipping ble det i februar kjent at Sunnmøres største offshorerederi Farstad slår seg sammen med Kjell Inge Røkke-kontrollerte Solstad Offshore og John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply. 

Det nye navnet blir Solstad Farstad, og hovedkontoret flyttes til Solstad på Karmøy i Rogaland.

Deler på elleve millioner kroner

For å bedre selskapets finansielle situasjon, skal det hente inn 650 millioner kroner i en reparasjonsemisjon, hvor 50 prosent er garantert av de nye eierne. Blir restruktureringen vellykket kan det bli lukrativt for de på toppen i Farstad.

I emisjonsprospektet som kom mandag kveld, står det at dersom restruktureringen av selskapet ender med en «sunn finansiell løsning» innen 30. april 2019, får administrerende direktør og finansdirektør en samlet bonus på 11 millioner kroner. 

Toppsjef Karl Johan Bakken, begynte i selskapet for 18 år siden, mens finansdirektør Olav Haugland først kom inn mai 2016. Likevel er det Haugland som kan stikke av med det største «suksesshonoraret» dersom selskapets redningsplan blir vellykket. Ifølge prospektet kan han få inntil 7,6 millioner kroner, mens Bakken kan få inntil 3,54 millioner kroner i bonus. 

Haugland ønsker ikke å kommentere den mulige bonusen, men viser til Bakken for en uttalelse.

Bakken svarte ikke på DNs henvendelser tirsdag ettermiddag.

På vei ut?

Det er likevel ikke sikkert Bakken får være med så lenge. I prospektet foreslås det en etterlønnsavtale for Bakken «i tilfelle hans stilling blir avsluttet som følge av den nye eierkonstellasjonen». Bakken har, ifølge prospektet, krav på å bli kompensert med to årslønner dersom han mister jobben. 

Selskapet har også satt opp en tidligpensjonsordning for Bakken som fyller 59 år i år.

Ned 70 prosent- som ventet

Bakken og resten av ledelsen har hatt en stri tørn med å holde Farstad Shipping flytende de siste årene. I fjor endte resultatet med et underskudd på 3,5 milliarder kroner. Finansdirektør Haugland ser få lyspunkter inn i 2017.

– Når det gjelder utsiktene for 2017 så merker vi at det er fortsatt press på rater og kontraktstildelinger. Dette blir et vanskelig år, sa Haugland til DN tidligere denne måneden. 

Emisjonen, som lukkes 21. mars, innebærer 143 millioner nye aksjer i selskapet. Det ga kraftig utslag på Oslo Børs tirsdag. Farstad Shipping endte ned over 70 prosent. Ikke uventet, ifølge Haugland

– På det tidspunkt de tre rederiene kommuniserte at det gikk mot en fusjon, ble samtidig det avtalte bytteforholdet mellom de tre ulike aksjene offentliggjort. Børskursen som vi ser i dag for Farstad, er på linje med den emisjonskursen på 35 øre aksjen som ble kommunisert den gang, sier Haugland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Åtte nordmenn venter på Super-Ferrari
Før den er vist frem skal åtte nordmenn ha skrevet kontrakt på Ferraris nye 812 Superfast.
00:38
Publisert: