Toppsjef Jan A. Hammer (57) i det Bergenbaserte kjemikalierederiet og terminalvirksomheten Odfjell går på dagen, ifølge en melding tirsdag.

"Grunnet ulikt syn på selskapets strategiske utvikling har styret i Odfjell SE og Administrerende Direktør Jan A. Hammer blitt enige om at han fratrer stillingen med umiddelbar virkning", heter det.

Styret har inntil videre utnevnt Tore Jakobsen (63) som ny administrerende direktør. Han har vært i selskapets ledergruppe siden 2005 som konserndirektør for investeringer.

Hammer jobbet i Odfjell-systemet i 30 år, de siste fem årene som administrerende direktør/konsernsjef.

"Styret takker Jan A. Hammer for lang og verdifull innsats i selskapets tjeneste", skriver selskapet.

Hammer er selv ordknapp om beslutningen.

- Jeg har ingen annen kommentar utover det som står i meldingen at styret og jeg er blitt uenige fremtiden og strategien og derfor har vi blitt enige om at jeg trekker meg, sier han til TDN Finans.

Hammer viser ellers til at han har avtalt ikke å uttale seg om hva uenighetene konkret innebærer.

Styreleder Laurence W. Odfjell beklager Hammers avgang. Han bekrefter at toppsjefen får med seg en sluttpakke, men vil ikke si noe om størrelsen.

- Avtalen ble inngått for lenge siden, og tåler dagens lys når den kommer i dagens lys, sier han til Sysla.no.

Odfjell varslet i november om et tredje kvartalsresultat som var forbedret "men fortsatt ikke holdbart".

Kjemikalietank-segmentet endte med et brutto driftsresultat (EBITDA) på 26 millioner dollar, sammenlignet med 24 millioner dollar i andre kvartal. Samtidigi gikk reiseresultatet ned med 3 prosent.

Odfjell's andel i tankterminal-divisjonen hadde et brutto driftsresultat på 4 millioner dollar i tredje kvartal.

"Med unntak av tankterminalene i Rotterdam og Charleston, har resultatene fra terminalene vært positive og på linje med foregående kvartal", het det.

Odfjell iverksatte i juni et større arbeid for å kartlegge reduksjon i kostnader og øke lønnsomheten. Prosessen har fokusert på drifts- og administrasjonskostnader, bunkers og seilingsoptimalisering, ifølge kvartalsrapporten.

"I løpet av de neste to månedene vil alle identifiserte kostnadsreduksjoner gjennomgå en risikoanalyse og deretter planlegges i detalj. Implementering vil bli iverksatt fra januar 2015", heter det.

Samtidig iverksatt selskapet umiddelbare tiltak for kostnadsreduksjon og effektivisering relatert til bunkersforbruk, seilingsoptimalisering og utvalgte kostnadsområder.

"Disse tiltakene forventes å gi en årlig positiv effekt på bunnlinjen med 50 millioner dollar når tiltakene er fullt implementert", varslet Odfjell.

Odfjell er en av verdens største kjemikalietankrederier med en flåte på 81 kjemikalie- og produkttankere, tre gasstankskip, samt andeler i terminaler i blant annet Rotterdam, Nederland og Charleston, USA.

Odfjell-aksjen stiger 0,9 prosent til 22,2 kroner på en svak Oslo Børs tirsdag. Det verdsetter selskapet til omlag 1,5 milliarder kroner.

Les også:


Skyver på Ica-beslutning

Fredriksen kjøper mer i Seadrill  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.